Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
Ens plau comunicar-vos que la Junta de Govern de la SCG acordà adherir-se a la iniciativa de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà en data recent.

 

Els proppassats dies del 12 al 14 de desembre de 2005 tingué lloc a Roma l'Obrador Internacional sobre Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà organitzat per la Unió Geogràfica Internacional a proposta d'un Comitè específic sobre la temàtica. Els participants foren pregats a fer aportacions sobre els punts següents: el paper de les aproximacions científiques a les cultures i les civilitzacions; les cultures i les civilitzacions en un món global; natura, cultura i desenvolupament sostenible; la percepció social i l'imaginari amb les implicacions geogràfiques corresponents; les cultures i les civilitzacions en l'ensenyament; la representació mediàtica de cultures i civilitzacions; cultures i civilitzacions per a la pau; cultures i civilitzacions per al desenvolupament humà; les cultures i les civilitzacions en l'òptica de les Nacions Unides.

El centenar de participants vinguts de 26 estats d'arreu del món presentaren 31 comunicacions i 36 notes breus, les quals són disponibles en el lloc web de la Llar de la Geografia de Roma (www.homeofgeography.org), repartides en nou sessions encapçalades sota els lemes suara esmentats. Varen ser presidides per les persones següents: Paul Claval, Mahmoud M. Ashour, Anne Buttimer, Giuseppe Dematteis, Hiroshi Tanabe, Aharon Kellerman, Maria Paradiso, Antoine Bailly i Alí Toumi.

La darrera sessió va ser seguida per una Taula Rodona presidida per Ronald F. Abler i moderada per Adalberto Vallega, secretari i president de la IGU, respectivament. Va ser precisament en el transcurs d'aquesta taula rodona de clausura de l'Obrador quan es concretà l'esquema del Pla de Treball per a guiar el desenvolupament de la iniciativa de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà. Donem la versió catalana dels seus punts més significatius. Així mateix, s'acordà sol·licitar la declaració d'un Any Internacional de les Cultures i les Civilitzacions per al Desenvolupament Humà a les Nacions Unides. Ens plau fer-vos-ho saber. [Pau Alegre i Ricard Morén]

 

 

International Geographical Union - Union Géographique Internationale (IGU-UGI)

CULTURES I CIVILITZACIONS PER AL DESENVOLUPAMENT HUMÀ

Pla de Treball

No hi pot haver desenvolupament humà sense la promoció de les identitats culturals
No es poden promoure les identitats culturals sense la cooperació entre civilitzacions
No hi haurà cooperació entre civilitzacions sense compartir valors universals

 

1. Introducció

Aquest Pla de Treball fou adoptat per aclamació en la sessió de clausura de l'Obrador Internacional sobre Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà organitzat per la International Geographical Union (IGU) a la Llar de la Geografia (Home of Geography) a Roma els dies del 12 al 14 de desembre de 2005.

Juntament amb aquest Pla de Treball, els participants a l’Obrador varen adoptar, també per aclamació, una proposta adreçada a la Nacions Unides per a proclamar un Any Internacional de les Cultures i les civilitzacions per al Desenvolupament Humà.

Aquest Pla de Treball es considerarà un Annex a la proposta de l'Any Internacional de les Cultures i les civilitzacions per al Desenvolupament Humà.

2. Motivació

Hi ha un interès creixent per promoure el debat sobre el paper de la valorització de les identitats culturals com a eina per conduir processos de desenvolupament vers els objectius adoptats per la Cimera Mundial 2002 sobre Desenvolupament Sostenible i dilatar la sensibilitat social envers aquest paper. Com és ben conegut, la documentació bàsica de les Nacions Unides que fa referència al desenvolupament sostenible, des de la Declaració de Rio de 1992 fins al Pla d'Aplicacions adoptat per la Cimera Mundial 2002 sobre Desenvolupament Sostenible de 2002 passant per la Declaració del Mil·leni de 2000, no s'impliquen específicament amb les cultures i les civilitzacions malgrat que són temàtiques altament rellevants per assolir els objectius específics en els quals s'involucren els condicionaments socials.

La Convenció sobre la Protecció de l'Herència Cultural Intangible adoptada per la UNESCO de fa poc, juntament amb la Convenció sobre la Protecció i la Promoció

 

 

de la Diversitat de l'Expressió Cultural, són signes significatius d'aquesta sensibilitat social creixent. Així mateix, s'ha vist afermada la consideració de les civilitzacions com el context adient per salvaguardar i valorar com es mereixen la identitat i la diversitat culturals. En conseqüència, cal confiar que aquesta tesitura no serà desaprofitada per a aprofundir en el desenvolupament humà en una estratègia que emmarqui la valoració de les identitats culturals en una cooperació efectiva entre civilitzacions tal i com ha estat definida programàticament pel Programa pel Desenvolupament de les Nacions Unides:

El desenvolupament humà ho és en la mesura que distribueix equitativament els beneficis generats pel creixement econòmic; que regenera el medi ambient més que no pas destruir-lo; que potencia les societats més que no pas les margina. És un desenvolupament que dóna prioritat als pobres, dilatant les seves perspectives i oportunitats en proveir-los d'eines de participació en les decisions que afecten la seva existència. És un desenvolupament per a les societats, per a la natura, per a l'ocupació i per a les dones. [James Gustave Speth, Human Development Report, 1994, iii.]

Aquesta estratègia ajudarà la consecució dels objectius que, en la mesura de les possibilitats, varen ser proclamats per la Declaració del Mil·leni 2000 i inclosos en el Pla d'Aplicacions 2002 de la Cimera Mundial 2002 sobre Desenvolupament Sostenible.

3. Objectiu

En base a aquesta presa de consciència en medis intel·lectuals i socials, la International Geographical Union ha empès l'endegament a llarg termini del projecte anomenat Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà juntament amb altres entitats que li fan costat. Maldarà per al desenvolupament de projectes d'enaltiment de les identitats culturals i d'encoratjament del diàleg i la cooperació entre civilitzacions en la perspectiva d'avançar vers els objectius de la Declaració del Mil·leni relatius als aspectes socials i de suport a l'estratègia del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides.     seguir >>>

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 d'abril de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat