Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

Els Panyos de Manresa : un monument històric per conservar

La fabrica dels Panyos té una gran importància històrica per la seva antiguitat. La seva construcció de l'any 1826 fa que sigui la fabrica més antiga de Catalunya i d'Espanya que s'ha conservat amb les seves característiques originals. És un edifici molt important de l'arqueologia industrial a nivell internacional. La seves característiques arquitectòniques són excepcionals pel moment en què es va construir i a les tècniques utilitzades. És una fàbrica fonamental en la historia industrial de Manresa i també de Catalunya. La vàlua de la fàbrica dels Panyos va fer que passés a formar part del Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Manresa. La fàbrica dels Panyos no és, doncs, una fàbrica qualsevol. La seva història, la seva arquitectura i el seu significat fan que sigui un edifici de fama internacional. Es tracta d'un veritable monument de la indústria.

Des de l'any 1976 la fàbrica dels Panyos ha romàs tancada. Durant els anys transcoreguts no s'hi ha fet cap obra de conservació. El resultat és que s'ha anat fent malbé. El pitjor de tot és la teulada perquè s'hi han fet molts forats i quan plou l'aigua raja cap dins. Això ha provocat alguns ensorraments parcials de sostres. Els últims temps el deteriorament és galopant, avança ràpidament i amenaça tot l'edifici. Les estructures de fusta no poden resistir l'atac de l'aigua. El perill és molt gran. La seva restauració, inajornable. Una restauració que respongui als criteris de rigor científic, arquitectònic i històric perquè el monument mantingui les seves característiques que el fan tan excepcional.

El Pla d'Ordenació Urbana de Manresa preveu que la fabrica dels Panyos sigui un equipament públic de caràcter cultural. Hi ha diverses propostes interessants per al futur d'aquest edifici singular. Esperem que ben aviat la ciutat de Manresa pugui gaudir de la fabrica dels Panyos feliçment recuperada.

 

 
Cicles de conferències :
la conservació del patrimoni industrial i el seu estat a Manresa
/ Octubre i novembre de 2005

   

Fotografia: detall de l'interior de la fàbrica dels Panyos de Manresa; la degradació de l'edifici deixat a la bona de Déu és prou evident. Vegeu també:

Els Panyos de Manresa : presentació
Un edifici fabril excepcional
Una trajectòria de gairebé dos segles
Un monument històric per conservar

Textos i fotografies dels Panyos facilitats per l'AV de Valldaura (Manresa)

 

 

 

Organitzen:
Centre d'Estudis del Bages
Arxiu Comarcal de Manresa
Federació d'AV. de Manresa

Col•laboren:
Museu de la Tècnica de Manresa
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

 

La conservació del patrimoni industrial

7 d'octubre
El Museu de la Tècnica de Manresa i el patrimoni per Lluís Virós, historiador

14 d'octubre
El patrimoni industrial: destrucció i conservació per Mercè Tatjer / Universitat de Barcelona

21 d'octubre
Patrimoni industrial i acció ciutadana per Salvador Clarós / Associació de Veïns del Poble Nou de Barcelona

28 d'octubre
El pla integral del patrimoni industrial de Barcelona per Joan Roca, historiador / IES Barri Besós de Barcelona

Totes les sessions tindran lloc al Centre Cultural del Casino, Passeig de Pere III, Manresa, a partir de les vuit del vespre. L’import dels drets d’assistència és de 10 € per cada cicle els quals caldrà fer efectius el primer dia. Informació facilitada pels organitzadors dels cicles. Més detalls a cebages@manresa.mesvilaweb.com.

 

El patrimoni industrial a Manresa

10 de novembre
Restauració dels edificis industrials per Antoni Vilanova, arquitecte.

15 de novembre
Política arxivística i fons documentals d’empreses per Ramon Alberch / Sotsdirector General d’arxius de la Generalitat de Catalunya.

17 de novembre
El patrimoni industrial de Manresa en el context català per Eusebi Casanelles / Director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

22 de novembre
La gestió del patrimoni industrial a Terrassa per Miquel Solé, historiador / Director de l’Obra Cultural de Caixa de Terrassa.

24 de novembre
Taula rodona: estat del patrimoni industrial a Manresa amb Àngels Mas, Ramon Fontdevila, Jaume Perarnau, Lluís Virós i Jaume Serra, moderats per Assumpció Feliu.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat