Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

Els Panyos de Manresa : un edifici fabril excepcional

La fàbrica dels Panyos es troba al marge esquerre del riu Cardener, a la banda oest de Manresa, davant del Congost. És un edifici de planta baixa i tres pisos d'alçada. Mesura 110 metres de llarg per 10 metres d'ample. Els murs són fets de pedra i arrebossats amb morter. La planta baixa és coberta amb arcades de mig punt. Al centre de cada nau hi ha uns pilars que la divideixen en dues parts de cinc metres d'amplada. Els sostres són fets amb bigues i revoltons. La coberta de l'edifici és feta amb una teulada a dues aigües, sostinguda per una grandiosa estructura feta amb encavallades de fusta. Cal remarcar que en la construcció de tot l'edifici no es va utilitzar el ferro, només la fusta. El sistema de construcció correspon a l'estil i a les possibilitats tècniques de l'època. Tots els pisos estan il•luminats per finestrals situats a cada lateral. Aquestes finestres no tenien vidres, eren de fusta. La veu popular diu que tenia tantes finestres com dies té l’any.

Per moure la maquinària, des del principi es va utilitzar l'energia hidràulica. És per això que es va construir una resclosa i un canal que portava l'aigua del Cardener fins a la turbina. Més endavant també es va posar una màquina de vapor per a augmentar la capacitat energètica. La gran xemeneia que hi ha al pati servia per treure el fum de la combustió del carbó que consumia la màquina de vapor. La tipologia de l'edifici és la pròpia de les fabriques de riu. Al costat de la construcció de 1826 es van construir altres naus cap a l’any 1900. Aquestes noves construccions eren semblants a la majoria de fabriques existents. Ara ja utilitzaven bigues de ferro i grans finestrals amb vidres. Aquestes edificacions posteriors es van demolir l'any 1999 i sols es va deixar l'anomenada quadra vella. Actualment els Panyos es troba enmig de blocs d’habitatges.

 

 
Cicles de conferències :
la conservació del patrimoni industrial i el seu estat a Manresa
/ Octubre i novembre de 2005

   

Fotografia: façana llevantina de la fàbrica dels Panyos de Manresa; s'hi poden apreciar alguns elements de la tipologia constructiva descrita en el text. Vegeu també:

Els Panyos de Manresa : presentació
Un edifici fabril excepcional
Una trajectòria de gairebé dos segles
Un monument històric per conservar

Textos i fotografies dels Panyos facilitats per l'AV de Valldaura (Manresa)

 

 

 

Organitzen:
Centre d'Estudis del Bages
Arxiu Comarcal de Manresa
Federació d'AV. de Manresa

Col•laboren:
Museu de la Tècnica de Manresa
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

 

La conservació del patrimoni industrial

7 d'octubre
El Museu de la Tècnica de Manresa i el patrimoni per Lluís Virós, historiador

14 d'octubre
El patrimoni industrial: destrucció i conservació per Mercè Tatjer / Universitat de Barcelona

21 d'octubre
Patrimoni industrial i acció ciutadana per Salvador Clarós / Associació de Veïns del Poble Nou de Barcelona

28 d'octubre
El pla integral del patrimoni industrial de Barcelona per Joan Roca, historiador / IES Barri Besós de Barcelona

Totes les sessions tindran lloc al Centre Cultural del Casino, Passeig de Pere III, Manresa, a partir de les vuit del vespre. L’import dels drets d’assistència és de 10 € per cada cicle els quals caldrà fer efectius el primer dia. Informació facilitada pels organitzadors dels cicles. Més detalls a cebages@manresa.mesvilaweb.com.

 

El patrimoni industrial a Manresa

10 de novembre
Restauració dels edificis industrials per Antoni Vilanova, arquitecte.

15 de novembre
Política arxivística i fons documentals d’empreses per Ramon Alberch / Sotsdirector General d’arxius de la Generalitat de Catalunya.

17 de novembre
El patrimoni industrial de Manresa en el context català per Eusebi Casanelles / Director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

22 de novembre
La gestió del patrimoni industrial a Terrassa per Miquel Solé, historiador / Director de l’Obra Cultural de Caixa de Terrassa.

24 de novembre
Taula rodona: estat del patrimoni industrial a Manresa amb Àngels Mas, Ramon Fontdevila, Jaume Perarnau, Lluís Virós i Jaume Serra, moderats per Assumpció Feliu.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat