Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   
Els Panyos de Manresa : una trajectòria de gairebé dos segles

La fàbrica dels Panyos va ser construïda per la societat sedera Pau Miralda i Companyia. Després de la Guerra del Francés la societat va decidir fabricar teixits de llana. La primera fàbrica es va establir a Sallent, a cal Torres Amat, en un antic molí vora el Llobregat l'any 1817. Però la companyia de Pau Miralda volia construir una fàbrica nova a Manresa. El 1820 ja tenia el terreny. L'any 1826 va aconseguir la concessió per utilitzar l'aigua del Cardener i va començar la construcció de la gran fabrica dels Panyos. La construcció d'aquest edifici va suposar l'inici de la revolució industrial a Manresa amb una gran fàbrica on s'utilitzava energia hidràulica, maquinària moderna importada de l'estranger i el treball d'obrers assalariats. L'any 1866 la fàbrica va ser comprada pel fabricant Manuel Portabella i Cantarell, que la va convertir en una factoria de filats i teixits de cotó. El 1884 els Portabella es van associar amb els Fabra i es va crear la societat Successors de Fabra i Portabella. A principis del segle XX s'hi van fer millores i ampliacions. S'hi va instal•lar una caldera de vapor, noves màquines de filatura, etc. La fàbrica va quedar molt afectada per l'aiguat del 12 d'octubre de 1907. Als anys vint els Panyos va tancar portes i va estar aturada uns anys. Durant la guerra civil es va convertir en una caserna d'intendència militar. L'any 1940 la fàbrica dels Panyos va ser comprada per la companyia de Terrassa Hilados de Estambre del Alto Llobregat S.A. Als Panyos es tornava a treballar la llana, però ara sols feia filatura. Els nombre de treballadors i treballadores era d'uns 150. Totes les persones que hi van treballar

aquests anys recorden que hi havia un ambient molt bo entre els treballadors i amb el director. L'any 1976 la fabrica dels Panyos va tancar les seves portes definitivament. Havia tingut 150 anys d'activitat. Es tancava un capítol important de la història de la indústria de Manresa.

 

 
Cicles de conferències :
la conservació del patrimoni industrial i el seu estat a Manresa
/ Octubre i novembre de 2005

   

Fotografia: cap a 1900, la fàbrica dels Panyos encara era separada del nucli urbà de Manresa per una bona llenca de regadiu; avui, el pla de les Irles és completament urbanitzat. Vegeu també:

Els Panyos de Manresa : presentació
Un edifici fabril excepcional
Una trajectòria de gairebé dos segles
Un monument històric per conservar

Textos i fotografies dels Panyos facilitats per l'AV de Valldaura (Manresa)

 

 

 

Organitzen:
Centre d'Estudis del Bages
Arxiu Comarcal de Manresa
Federació d'AV. de Manresa

Col•laboren:
Museu de la Tècnica de Manresa
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

 

La conservació del patrimoni industrial

7 d'octubre
El Museu de la Tècnica de Manresa i el patrimoni per Lluís Virós, historiador

14 d'octubre
El patrimoni industrial: destrucció i conservació per Mercè Tatjer / Universitat de Barcelona

21 d'octubre
Patrimoni industrial i acció ciutadana per Salvador Clarós / Associació de Veïns del Poble Nou de Barcelona

28 d'octubre
El pla integral del patrimoni industrial de Barcelona per Joan Roca, historiador / IES Barri Besós de Barcelona

Totes les sessions tindran lloc al Centre Cultural del Casino, Passeig de Pere III, Manresa, a partir de les vuit del vespre. L’import dels drets d’assistència és de 10 € per cada cicle els quals caldrà fer efectius el primer dia. Informació facilitada pels organitzadors dels cicles. Més detalls a cebages@manresa.mesvilaweb.com.

 

El patrimoni industrial a Manresa

10 de novembre
Restauració dels edificis industrials per Antoni Vilanova, arquitecte.

15 de novembre
Política arxivística i fons documentals d’empreses per Ramon Alberch / Sotsdirector General d’arxius de la Generalitat de Catalunya.

17 de novembre
El patrimoni industrial de Manresa en el context català per Eusebi Casanelles / Director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

22 de novembre
La gestió del patrimoni industrial a Terrassa per Miquel Solé, historiador / Director de l’Obra Cultural de Caixa de Terrassa.

24 de novembre
Taula rodona: estat del patrimoni industrial a Manresa amb Àngels Mas, Ramon Fontdevila, Jaume Perarnau, Lluís Virós i Jaume Serra, moderats per Assumpció Feliu.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat