Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

L’Institut Cartogràfic de Catalunya va dur a terme, durant els anys de 1990 a 2000, un cicle de cursos sobre història de la cartografia on es va fer una introducció a l’evolució cartogràfica de les grans àrees europees i hispanoamericanes i del qual se’n van publicar deu llibres. Cinc anys més tard, seguint les activitats de dinamització dels treballs de recerca en aquesta disciplina, la Cartoteca organitza les primeres jornades temàtiques d’estudi de la història dels mapes, enguany centrades en la cartografia cadastral, amb la idea que puguin tenir continuïtat. Fins fa pocs anys no es tenien notícies sobre l’existència de mapes cadastrals a Espanya anteriors al segle XX, amb l’excepció dels que va aixecar la Junta de Estadística en la segona meitat del vuit-cents. Estudis recents han tret a llum diversos exemples de cartografia cadastral dels segles XVIII i XIX, localitzats en arxius estatals, autonòmics i locals. Es tracta de mapes manuscrits a escales grans, que donen fe d’uns treballs de cartografia parcel·lària molt acurats. Amb aquestes Jornades es vol donar a conèixer aquest patrimoni cartogràfic i posar en comú les recerques que es fan en aquest moment en l’àmbit espanyol.

 

Cartografia cadastral a Espanya (segles XVIII-XX)

20 i 21 d'octubre a la seu de l'Institut Cartogràfic de Catalunya

La conferència inaugural del dia 20 anirà a càrrec del professor R.J.P. Kain qui parlarà sobre Cadastral mapping in Europe: Property maps in the service of the state [9:30 - 10:30]

La primera sessió [11:00 - 12:00] tractarà els projectes il·lustrats de cartografia cadastral amb les intervencions de C. Camarero en relació amb l'àmbit espanyol i J. Burgueño centrat en l'àmbit lleidatà. La reforma tributària liberal i la cartografia cadastral serà el lema de la segona sessió [12:00 - 13:00] la qual aplegarà les intervencions de J.I. Muro, J.L. Urteaga i R. Vallejo sobre tècniques d'aixecament i costos de producció de mapes i plànols cadastrals a la segona meitat del segle XIX i començament del XX.

Les intervencions de la tercera sessió [16:00 - 17:00] concretaran el tema desenvolupat en la sessió anterior amb estudis de casos. F. Nadal parlarà dels atlas parcelaris de la província de Barcelona (1851-1883), T. Vidal del mapa cadastral de Menorca i, finalment, E. Tello, R. Garrabou i X. Cussó ho faran en relació amb els canvis d'usos de llarga durada al Vallès central i oriental per raó del canvi del model energètic del sistema agrari.

Les dues sessions previstes per al matí del dia 21 versaran sobre temes d'actualitat. La quarta [9:30 - 10:30] sobre cadastre i cartografia al segle XX donarà notícia de les utilitats fotogramètriques, de la gestió provincial a Granada i de les aplicacions en àmbit urbà del cadastre del segle XX. Les exposicions aniran a càrrec de F. Fernández, A. Ferrer, A. Nieto i J. Bernat. I la cinquena [11.30 - 12:30] sobre aplicacions de la cartografia cadastral i noves perspectives en estudis de vegetació per C. Fidalgo i cartografia històrica recolzada en SIG per M. Badia i F. Rodríguez. La clausura de les jornades és prevista pels volts de les 13:00 hores.

Totes les sessions tenen previst l'afegit d'una mitja hora per al debat dels temes tractats. Les intervencions incloses en les sessions s'anuncien en espanyol i en català. L’assistència és gratuïta, però cal inscriure’s amb antelació. La Universitat de Barcelona atorga, amb aquest curs, un crèdit de lliure elecció.

Comité Científic:
Ma. Carme Montaner
Francesc Nadal (UB)
Luis Urteaga (UB)

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
9 de setembre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat