Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  
   

Estratègies territorials: una nova cultura de la ordenació del territori a Europa i Catalunya.
Curs al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB
15, 16 y 17 de desembre de 2003
 

  

Lloc de realització: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – Sala Mirador
Preu de la matrícula: 130 € (estudiants universitaris 90 €)
Matriculació: CUIMPB - Centre Ernest Lluch / Edifici de l'Antic Teatre. CCCB / Montalegre 5 / 08001 Barcelona / Tel. 93 302 06 34 www.cuimpb.es/mainmatricat.htm

Directors:
Roberto Camagni, professor d’economia urbana. Politecnico di Milano.
Àlex Tarroja, geògraf. Oficina de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat. Diputació de Barcelona.

Coordinadors:
Maria Herrero i Sergi Saladié, geògrafs. Oficina de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat. Diputació de Barcelona.

 

Catalunya afronta un moment clau pel que fa al seu model de desenvolupament i d’ús i ocupació del territori. Alhora, a Europa, els darrers anys ha sorgit una nova cultura de les estratègies d’ordenació i desenvolupament del territori fonamentada en els principis d’equitat social, gestió prudent dels recursos i el paisatge, competitivitat equilibrada i noves formes de govern i gestió de les polítiques territorials basades en el diàleg entre institucions i amb la societat; principis que tenen un dels seus exponents en les directrius establertes a l’Estratègia Territorial Europea, elaborada per la Comissió Europea.
El curs es proposa sistematitzar aquesta nova cultura de les estratègies territorials, vinculant estretament els àmbits del desenvolupament social i econòmic del territori; l’ordenació del seu ús i ocupació; i les formes de govern i gestió de les polítiques territorials. Així, es parteix de les experiències europees més innovadores per analitzar, després, com poden aplicar-se els principis d’aquest nou discurs territorial en les estratègies de desenvolupament i ordenació del territori a Catalunya.
A l’efecte, el programa s’estructura en sis blocs, tres sobre els conceptes de la nova cultura del territori i tres sobre la seva aplicabilitat a Catalunya.
En la part conceptual s’aborden:
- Els objectius i principis de l’Estratègia Territorial Europea i la seva aplicació en les estratègies de desenvolupament regional.
- Les interrelacions entre la competitivitat territorial, la sostenibilitat ambiental i l’equitat social en les estratègies de desenvolupament del territori, amb particular atenció a aspectes com la innovació, el capital social, el desenvolupament sostenible i els nous reptes d’equitat social a les ciutats.
- Els elements que conformen la nova cultura del diàleg per al govern i gestió de les polítiques territorials: les xarxes de cooperació territorial, la cooperació i concertació interinstitucional, la participació ciutadana, etc.
Pel que fa a l’aplicabilitat a Catalunya, es tracten:
- La diagnosi de les transformacions territorials recents a Catalunya i les propostes estratègiques sobre el futur d’aquest territori.
- Els criteris per a una nova estratègia territorial a Catalunya, amb especial èmfasi en la contenció de la dispersió urbana, la gestió prudent dels recursos i els espais oberts, l’articulació de la xarxes urbana i els reptes de la mobilitat.
- Les problemàtiques, i algunes possibles directrius estratègiques, per als set àmbits de planejament territorial de Catalunya.
Amb una àmplia perspectiva interdisciplinària, el curs s’adreça a persones interessades tant en el desenvolupament com en l’ordenació del territori que treballen en administracions públiques, professionals consultors que col•laboren amb aquestes, i investigadors i estudiants universitaris en els camps de l’economia, la geografia, l’urbanisme, les infraestructures, la ciència política, les ciències ambientals, l’ecologia, etc.

  

 

Dilluns, 15 de desembre

 

10.00 Inauguració del curs: Jordi Labòria Diputat president de l’Àrea d’Infraestructures Urbanisme i Habitatge. Diputació de Barcelona.
10.15 Presentació del curs: objectius i estructura. Àlex Tarroja.

I. Noves estratègies territorials: l’Estratègia Territorial Europea (ETE) i la cohesió territorial

11.00 No masterplan. El nou concepte de planificació estratègica territorial integrada en la ETE. Andreas Faludi, professor de planificació territorial. Nijmegen School of Management.
11.45 Repensant (estratègies de) el desenvolupament local en referència a l’ETE (policentrisme). Giuseppe Dematteis, geògraf y politòleg. Politecnico di Torino.
12.45 L’Estratègia Territorial Europea: objectius, principis i futur. Joaquim Farinós, geògraf. Universitat de València.
13.30 L’aplicació dels principis de l’ETE en l’ordenació del territori a España. ¿Vers un model policèntric i sostenible? Antonio Serrano, enginyer de camins, canals i ports i economista. Universitat Politècnica de València. President de FUNDICOT.

II. Transformacions i estratègies per a l’ordenació del territori a Catalunya

16.30 Diagnosi propositiva de les transformacions territorials i paisatgístiques de Catalunya. Joan Nogué, geògraf. Universitat de Girona.
17.15 Transformacions territorials i mobilitzacions socials a Catalunya. Oriol Nel•lo, geògraf. Universitat Autònoma de Barcelona.
18.15 Estratègies territorials per a Catalunya: una visió socioambiental i des dels territoris. Àlex Tarroja.
19.00 Catalunya cap al 2020: visions sobre el futur del territori. Andreu Ulied, enginyer de camins, canals i ports. mCrit SL.

 

 

Dimarts, 16 de desembre

 

III. Interrelacions entre competitivitat territorial, sostenibilitat ambiental i equitat social

9.00 El concepte i la pràctica de la competitivitat urbana. Macroeconomies del rellançament urbà a Europa. Roberto Camagni.
9.45 Territori i inclusió social: l’ecologia social de la proximitat. Ricard Gomà, politòleg. Conseller de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona.
11.00 Vers un nou model econòmic i social a Catalunya: economia del coneixement i xarxes de ciutats. Joan Trullén, economista. Universitat Autònoma de Barcelona. Director acadèmic del CUIMPB-Centre Ernest Lluch.
11.45 Planificació del desenvolupament regional sostenible. Peter Nijkamp, professor d’economia regional i urbana. Vrije Universiteit Amsterdam.
12.30 Desenvolupament regional endògen: xarxes, innovació i capital social. Antonio Vázquez Barquero, economista. Universidad Autónoma de Madrid.

IV. Criteris per a una nova estratègia territorial a Catalunya

16.00 Roda temàtica : La contenció de la dispersió urbana i la gestió prudent dels recursos i els espais oberts. Presenta i modera: Martí Domènech, arquitecte. Coordinador de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. Participen:
Juli Esteban, arquitecte urbanista · Ferran Miralles, biòleg · Salvador Rueda, ecòleg i psicòleg · Xavier Mayor, ecòleg

18.00 Roda temàtica : L’articulació del territori: xarxes de ciutats, infraestructures i mobilitat. Presenta i modera: Carles Anglada, enginyer de camins, canals i ports. Coordinador de l’Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge. Diputació de Barcelona. Participen:
Joan Vicente, geògraf · Carme Miralles, geògrafa · Jordi Julià enginyer de camins, canals i ports · Rafael Boix, economista

 

 

Dimecres, 17 de desembre

 

V. Una nova cultura del diàleg per al govern de les polítiques territorials: xarxes, concertació, participació

9.00 La governabilitat de les polítiques territorials: formulació participativa i gestió concertada. Joan Subirats, politòleg. Universitat Autònoma de Barcelona. Director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques.
9.45 Polítiques territorials en un estat composat: la cooperació en les polítiques territorials. Joan Romero, geògraf. Universitat de València.
10.30 Les xarxes de cooperació territorial entre ciutats. Andreas Hildenbrand, geògraf i politòleg. Consejería de Economía y Hacienda de la Junta de Andalucía.

12.30 Roda temàtica : Concertació i participació en les polítiques territorials. Presenta i modera : Mireia Belil, geògrafa. BoraKasi Informació i Consultoria.
Jordi Cañas, ecòleg · Laia Torras, politòloga · Itziar González, arquitecta · Ramon Roig, de la Plataforma de la Ribera d’Ebre.

16.00 Roda temàtica : Problemàtiques i possibles estratègies per a les regions de Catalunya. Punts clau en el desenvolupament territorial de les regions catalanes. Presenta i modera : Joan López, geògraf. Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Participen:
Juli Esteban, arquitecte urbanista · Jordi Ludevid, arquitecte · Joan Vicente, geògraf · Josep Oliveras, geògraf · Joan Ganau, geògraf · Carme Bellet, geògrafa · Àlex Tarroja, geógraf

 

19.00 Conclusions i clausura: noves estratègies territorials. Roberto Camagni.

Text de presentació i programa facilitats per la direcció del curs el dilluns 17 de novembre de 2003.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
19 de novembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat