Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

El passat mes d'abril la Societat Catalana de Geografia organitzà un viatge a Sicília, un més dels ja tradicionals viatges de descoberta de la Mediterrània, que organitza cada Setmana Santa. El viatge va consistir en una descoberta geogràfica, històrica i cultural de l'illa anomenada pel antics Trinacria, la de les tres puntes i amb tres regions ben diferenciades:

La regió sud o cartaginesa: la de les costes baixes a només cent quilòmetres de Tunísia; la regió est, situada entre volcans, sobre la plana de Catània amb esplèndids vestigis grecs; i la regió nord, la de la prolongació dels Apenins i banyada pel mar Tirrè, amb l'empremta romana.

La sortida s'inicià a la regió de Catània amb un impressionant acostament al volcà Etna fins al punt on la carretera va quedar tallada per la lava, tot just l'any 2001. L'escalfor de les pedres contrastava amb la neu del cim, sempre fumejant. Per a arrodonir el paisatge vam visitar una explotació vinícola, una indústria recent en plena expansió, a la falda del volcà.

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Montaner Garcia, M. Carme (2003): "Setmana Santa a Sicília. Ressenya del viatge auspiciat per la Societat Catalana de Geografia, SCG (abril de 2003)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S91051.htm

Els tres dies següents els vam dedicar a veure les impressionants restes arqueològiques gregues i romanes que han fet tan famosa l'illa: el temple grec de Taormina en un marc incomparable; les restes de la ciutat de Siracusa, inclosa la vil·la vella de la ciutat, amb un recorregut en vaixell davant la badia d'Ortigia; els impressionants mosaics de la vil·la romana de Casale a Piazza Armerina i la vall dels temples d'Agrigento, ja a la part sud de Sicília. Des d'Agrigento vam enfilar cap al nord, en la part final del viatge. De camí cap a Palerm vam visitar la vil·la d'Erice, tot passant per Tràpani -port important en temps de la

 

 

dominació catalana-; vam visitar l'acròpolis grega de Selinunte i el solitari temple de Segesta.

Vam dedicar els dos darrers dies a visitar Palerm, un indret d'un gran passat però amb un futur incert. L'esplendor de la Capella Reial o del monestir de Monreale contrastaven fortament amb una ciutat envellida, amb carrers estrets d'edificis apuntalats. En mig de la cerca dels vestigis catalans, com l'església de Santa Eulàlia que estava tancada, vam gaudir d'una representació dels "puppi", típics titelles sicilians que van fer la delícia de grans i petits.

Gràcies a uns contactes previs fets des de la Societat Catalana de Geografia vam ser rebuts

 

 

per membres de Departament de Geografia de la Universitat de Palerm que van acollir-nos a la seva seu i van donar-nos tota mena d'explicacions geogràfiques sobre la ciutat. Concretament el professor Cusimano va fer una veritable lliçó de geografia parlant del control del repartiment de l'aigua com un dels orígens de la màfia siciliana.

[Ma Carme Montaner]

 

A la fotografia teniu una colla d'expedicionaris amb la presidenta, el vice-president i la tresorera de la SCdG al capdavant, frec a frec amb tres membres del Departament de Geografia de Palerm.

 

1. Jaume Torras
2.
3. Pere Andreu
4. Evarist Manzano
5. Francesc Nadal
6. Juan M. Garcia
7.
8.
9.

 

10. Ma. Dolors Garcia Ramón
11. Anna Ma. Casassas
12. Girolamo Cusimano
13. Jaume Mateu
14. Montserrat Cuxart
15. Ma Carme Montaner
16.
17. Isabel Saló
18.
19.

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
1 de juliol de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat