Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

L'any 1978, un [aleshores] jove geògraf va proposar el nom de Regio 7 per a la capçalera d'un projecte de periòdic que hauria de cobrir la informació quotidiana de les comarques de Bages, Berguedà i Solsonés. Va ser en el transcurs d'unes reunions en hores intempestives, de tabaquisme delirant, d'anants i vinents d'en Camprubí, d'en Mazcuñan i d'en Domènech, a les aules de la delegació de l'Omnium Cultural al Bages (carrer del Bruc, 69; Manresa).

Vint-i-cinc anys després, el rotatiu anuncia una reunió de la Comissió d'experts per a la Revisió del Model Territorial de Catalunya (l'anomenada Comissió Roca) a Manresa mateix. La reunió se celebrarà a l'Auditori de la Fundació Caixa de Manresa, la Plana de l'Om 5. Preneu nota: dimecres, dia 18 de juny a les vuit del vespre.

A la convocatòria es recorda els components de la Comissió: Miquel Roca, Jordi Bonet, Jesús Burgueño, Robert Casadevall, Tomàs Font, Josep Ma. Franquet, Xavier Rúbio i Enric Lluch.

Volen canviar el nom del diari?

[Pau Alegre]

 

 


P.S. La frase: "Mirin, gràcies a la Societat Catalana de Geografia, alguns hem pogut conèixer l'obra d'en Pere Gil, un jesuïta de fa quatre-cents anys que va escriure sobre les comarques de Catalunya, i ell parla de 59 comarques", Rafael Ribó (Diari de Sessions del Parlament de Catalunya, 29.04.2003; p. 4).

 

Els experts de l'informe Roca diuen que la seva proposta completa encara és viable avui

La comissió d'experts que va elaborar l'anomenat informe Roca mantindria avui la mateixa unanimitat que els va dur a redactar el text per garantir que les propostes que s'hi exposaven són viables avui, són d'aplicació com a model d'ordenació del territori de Catalunya i, com va mantenir el mateix Miquel Roca Junyent, són una eina indispensable perquè, «si no som capaços de posar-nos d'acord en el model territorial, no serem creïbles com a país». Ahir, participant en un dels actes del 25è aniversari del diari Regió7, Miquel Roca, Jesús Burgueño, Jordi Bonet, Tomàs Font, Josep Maria Franquet, Robert Casadevall i Xavier Rubio (només hi faltava Enric Lluch, que va excusar la seva presència per motius de salut) van coincidir que les seves proposes més tard o més d'hora s'acabaran imposant i van reclamar que qualsevol altre plantejament que es pugui fer diferent del que ells plantejaven es faci des del seny, fent referència expressa a l'impuls que s'està donant des d'Osona a reclamar una vegueria diferent de la Catalunya central per a la unió de l'àrea de Vic i de Ripoll.

L'informe Roca planteja una revisió íntegra del model territorial de Catalunya, «perquè això és el que ens van encarregar», com va dir el coordinador del treball, i parteix de la prudència a l'hora de plantejar les propostes en el nivell municipal, en el comarcal i en el regional. Fins ara, els ponents havien recollit crítiques -Miquel Roca va explicar que hi ha dos municipis que l'han declarat persona non grata a partir de l'informe-, però no hi havia hagut en tot aquest temps (es va presentar el gener del 2001) ni un nou posicionament unànime, ni

 

tanta contundència a l'hora de defensar les propostes que havien plantejat en l'informe i de lamentar-se que ara estigui guardat en un calaix.

Els diferents redactors de l'informe es van encarregar d'anar explicant com algunes de les decisions polítiques que s'han pres recullen el que es plantejava en el document, però també van mostrar la seva decepció davant l'escàs interès que ha demostrat el govern per una eina que havia de ser la base de l'organització del territori i que des de la seva concepció es va plantejar com un document obert, sotmès a les variacions del territori i revisable. Entre els ponents hi ha una pràctica coincidència que l'enrenou que es va crear davant de la possibilitat plantejada de les agregacions dels petits municipis va ser una foguerada que va ser vir per evitar el veritable debat de fons que apareixia en la divisió de Catalunya en vegueries. Com es va encarregar de documentar el geògraf Jesús Burgueño, Catalunya havia de triar entre un model amb municipis, comarques i Generalitat, o bé un model que preveu les vegueries; entre un model que afavoreix la centralitat perquè el poder de cada comarca és molt limitat, o un model que afavoreix la descentralització cap a les vegueries. Roca, que va obrir i tancar un acte presentat i moderat pel director general de Regió7, Gonçal Mazcuñán, se sent «perplex» pel fet que l'informe hagi quedat al calaix i que s'hi posin entrebancs perquè se suposa que Madrid tombarà la proposta precisament en un moment en què el país es planteja modificar l'Estatut. [Enric Badia, Regió7, 19 de juny de 2003]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 de juny de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat