Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

<<< retrocedir  gairebé nuls fins ben entrada la dècada dels anys seixanta, i fins al punt d'impedir la publicació de la majoria de les tesis que varen realitzar-se sota la seva direcció durant aquells anys. Convé recordar-ho perquè, malgrat ser fets tan apropats en el temps, alguns col•legues han imaginat que el repartiment de prebendes era a l'abast, o en els hàbits, dels qui regien aquell Instituto.

A l'Instituto Elcano, en la direcció del qual va rellevar el seu entranyable company don Amando Melón, a la mort d'aquest el 1975, Terán va desenvolupar gran part de la seva activitat com a geògraf i mestre de geògrafs: magisteri caracteritzat per la generositat i la tolerància, expressades, d'antuvi, per un respecte total de les opcions ideològiques o metodològiques alienes. Ni va obligar a seguir pautes científiques determinades a ningú, llevat la del rigor, ni va imposar temes d'investigació, i ell mateix, coneixedor aprofundit de la geografia europea i de la seva evolució, restà a l'aguait, fins al final, de la consideració ponderada de totes les novetats científiques, sense escepticismes gratuïts o acceptacions frívoles.

En el domini de la recerca geogràfica, la seva fecunditat i la heterogeneïtat temàtica i espacial dels seus treballs, a més de les qualitats no només científiques, sinó també literàries, no deixen de sorprendre als que coneixem la migradesa absoluta dels mitjans materials que va tenir a l'abast i a la càrrega docent aclaparadora a la qual va estar immers la major part de la seva vida, com seria inimaginable per a cap professor universitari d'avui.

Finalment, un dels seus ensenyaments més rellevants va ser la seva pregona integritat moral, la qual va mantenir-lo sempre distant del Poder durant el llarg període de la dictadura franquista. La seva conducta cívica, i la seva solidaritat pública o íntima amb els qui sofriren les arbitrarietats de la dictadura, fins i tot la més bàrbara violència física, formen part del magisteri no escrit de Manuel de Terán, no menys rellevant que el científic; un i altre configuren la imatge d'un home molt per sobre de la Universitat i del temps en el qual hagué de desenvolupar-se la major part del seu cicle vital. [Francisco Quirós: “Manuel de Terán (1904-1984)”, Treballs SCG, 2 (1985), p. 97-98 ; versió catalana de P. Alegre]

 
Manuel de Terán Álvarez
 Madrid, 1904 - 1984

Aportacions

 

"Aprovechamiento del suelo en Gran Canaria", mapa preparat per Manuel de Terán en la Geografía Regional de España (Barcelona: Ariel, 1968); vol. I, fig. 161, p. 454.

[...més semblances]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
4 d'octubre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat