Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

 

 

 

 

 

 
Josep Arpí i Sabater
 Badalona 1917 – 2006

Aportacions

 

Llicenciat en Filosofia i Lletres i en Dret per la Universitat de Barcelona, fou professor de geografia i història a l’Institut Isaac Albèniz de Badalona durant més de quaranta anys i director gairebé tota la dècada dels seixanta. Un alumne seu, l’advocat i exregidor de Badalona Jordi Ballesteros, recorda com el professor Arpí "ens posava apassionadament la història sobre la taula, perquè la miréssim d’entendre sense apriorismes. Aquest esforç d’asèpsia científica i objectivitat aconseguia superar el handicap que representava el fet que la seva edat, el seu patriotisme i el seu republicanisme el situessin algun cop ben a prop d’algun dels episodis narrats en el camp de la història contemporània." Publicà articles en diaris i revistes de Badalona, ciutat a la qual restà molt vinculat tota la seva vida.

Home de fermes conviccions catalanistes, fou homenatjat en 2003 per ERC, partit en què començà a militar en 1935, el mateix any de la fundació de la Societat Catalana de Geografia, a la qual pertanyia des de feia molt de temps. Fou candidat en diverses llistes electorals d’aquest partit, primerament ben amunt i després tancant-les en reconeixement de la seva fidelitat; arribà a ser proposat cap de llista per a una candidatura unitària de les esquerres a l’alcaldia de Badalona en 1978, per substituir un batlle dimissionari, gràcies ensems a la seva formació com advocat i a ser "home de consells i bones paraules", tal com el definí Miquel Estruch en la commemoració dels trenta anys de la represa d’Esquerra a Badalona.

[Enric Bertran. Cal agrair diverses informacions
a la Sra. Joana Sabater, vídua de Josep Arpí]

 

Fàbriques i badius omplien l'eixample badaloní a mitjans dels anys cinquanta; fotografia de T.A.F. publicada al volum primer (p. 341) de la Geografia de Catalunya d'Aedos.
 

[...més semblances]
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de juliol de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat