Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

L’acte de presentació de la nova edició del llibre Les illes Balears. Mallorca. El sud i sud-est de Vicenç M. Rosselló i Verger va tenir lloc als locals de l’Institut d’Estudis Catalans el dilluns 19 de novembre. Aquest esdeveniment s’afegia a la presentació de la mateixa obra efectuada a Llucmajor uns dies abans. Va ser presidit pel president de l’IEC, Dr. Joandomènec Ros, qui va obrir i oferir l’acte, i la Sra. Fanny Tur, consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, la qual el va cloure. En breus parlaments, un i altre van es van felicitar de la bona avinentesa de col·laboració de l’IEC i l’Institut d’Estudis Baleàrics, la qual ja ha donat fruits, com és ara el llibre motiu de la trobada i altres que són en camí.

La presentació del perfil humà i científic de l’autor del llibre va anar a càrrec del Dr. Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia i catedràtic emèrit de geografia a la Universitat Rovira i Virgili. Oliveras va definir Rosselló com un científic d’una gran exigència acadèmica, tant en el vessant docent com en l’investigador. Mallorquí, català i valencià de cap a peus, l’autor ha tocat molts dominis de la geografia i, si bé el de la geomorfologia l’ha ocupat professionalment durant molts anys, també s’ha abocat en els estudis toponímics, de geografia urbana, d’història dels mapes, entre d’altres. Aquesta multiplicitat d’interessos arredossats a la geografia física són palesos en l’obra presentada. Al capdavall, com va insistir Oliveras, és un exemple immillorable d’estudi regional a l’estil de l’escola geogràfica francesa desenvolupada pels deixebles directes de Paul Vidal de La Blache durant la primera meitat del segle XX.

 
La mesa de l'acte va
ser fotografiada per E. Bertran (SCG)

 

 

Les illes Balears. Mallorca. El sud i sud-est és la versió en català de l’obra publicada en castellà per la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Palma de Mallorca el 1964, la qual provenia, al seu torn, de la tesi doctoral de Vicenç M. Rosselló presentada a la Universidad Complutense el 1962. Com era norma a l’època, la confecció d’una tesi exigia coneixements multicairats de l’autor. Com avançàvem abans, no li mancaven pas recursos intel·lectuals a Rosselló. Però tampoc va estalviar-ne de pràctics. Com va remarcar Josep Oliveras, l’obra és un compendi amplíssim de coneixements territorials que només podia aplegar una persona que sabés apropar-se a pagesos i comerciants, pescadors i capellans, funcionaris i propietaris, en el més pur estil d’enquesta sobre el terreny. Tanmateix, el gavadal documental, ben endreçat com en una calaixera – ai! les calaixeres mallorquines – no hauria lluït de bo de bo sense un fil conductor evident: la contingència de l’adaptació de la societat humana al medi geogràfic.

Gairebé al fil de la presentació del professor Oliveras, Vicenç M. Rosselló va ampliar la notícia sobre la confecció de la seva tesi doctoral, bo i posant per endavant el deute amb Maurice Le Lannou, Max Derruau i Carl Wilhem Butner. L’autor va confessar la incomoditat que va experimentar per accedir a la reedició. És cert que retornar-la a l’idioma en la qual va ser pensada era engrescador, malgrat els sis mesos de treballs forçats per a traduir-la. D’altra banda, pensant en una reedició que fos com un mirall de la de 1964, sense addicions de cap mena – anotades només les poques errades detectades –, quin interès podia tenir? Tan valor té el document? Sí, es va dir Rosselló: la Mallorca dels anys cinquanta del segle passat ja no existeix. Cal recordar-la, i el llibre pot contribuir-hi.

 

 

El llibre, tant el de 1964 com el de 2018, no reprodueix la tesi doctoral completa. Per conveniències, diguem-ne comercials, els apartats econòmics i demogràfics es van mantenir gairebé en la seva extensió original, mentre que, en canvi, els apartats de geografia física i de geografia rural van patir una retallada considerable. L’aparell gràfic de mapes, diagrames i fotografies, molt extens a la tesi, va sofrir una reducció contundent, per bé que les 581 pàgines publicades eren prou representatives de les mil vuit-centes del treball acadèmic. En la reedició actual, la qualitat de la reproducció dels gràfics ha millorat de manera evident.

A més a més del record dels models intel·lectuals francesos i alemanys de la tesi, Vicenç M. Rosselló va tenir paraules de reconeixement per a Bartomeu Barceló i Pons com a introductor de la geografia moderna a Mallorca i impulsor de la primera edició de l’obra des del servei d’estudis de la Cambra de Comerç, a Damià Pons per la reedició, i per a tots els assistents a l’acte en la complicitat i compromís de “conservar, mantenir i avançar en la nostra identitat catalana”. [Pau Alegre, 20 de novembre de 2018]

 

 

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Alegre Nadal, Pau (2018): "Mallorca. El sud i sud-est : nova edició, notícia de la presentació del llibre a l'IEC (19 de novembre de 2018)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S93001.htm

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
22 de novembre de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat