Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

OBJECTIUS DE LES JORNADES

El 2017 es compleixen cent-cinquanta anys de la publicació de la Teoría General de la Urbanització, l’aportació fonamental d’Ildefons Cerdà a la ciència urbanistica i obra que ha estat progressivament reconeguda com el punt de partida de l’urbanisme modern.

La data coincideix amb el cinquantenari de la seva edició facsímil, promoguda pel Dr. Fabià Estapé. Una iniciativa que va representar l’inici de la recuperació en sentit global del llegat de Cerdà, que avui comença a ser conegut des d’una perspectiva científica completa gràcies a la tasca de prospecció i recerca duta a terme per investigadors i estudiosos de diferents disciplines al llarg de les darreres cinc dècades.

Sobre aquesta base, la Universitat de Barcelona, la Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà (FUTIC) i l’Ajuntament de Centelles (mitjançant l’Espai Cerdà), presenten als estudiosos i al públic en general les jornades Cerdà, camins de futur, orientades d’una banda a la commemoració de l’efemèride esmentada i, de l’altra, a donar a conèixer les darreres recerques i aportacions que giren al voltant de Cerdà o que s’inspiren en la seva manera d’entendre l’urbanisme i la ciència en general.

Els organitzadors volem, amb aquestes jornades, reivindicar de forma explicita la vigència del pensament de Cerdà i subratllar i fer notar, des de diferents perspectives però sempre des d'un vessant creatiu, el seu gran potencial de futur.

PROMOTORS

Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà (FUTIC)
Espai Cerdà dins Ajuntament de Centelles

 

PATROCINADORS

Universitat de Barcelona
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Barcelona
Ajuntament de Centelles
Fundació Agbar
Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya

COMISSIÓ ORGANITZADORA

Anna Chávez
Joan Tort

COMISSIÓ TECNICA

Abraham Giraldés
Albert Santasusagna

ASPECTES ORGANITZATIUS

Les Jornades tindran lloc al Paranimf de l'edifici històric de la UB, Gran Via de les Corts Catalanes 585 (el dimarts 16), i a la seu del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, carrer dels Vergós 16, Barcelona (el dimecres 17 i el dijous 18).

Així mateix, el dimecres 17 a la tarda està prevista una visita al Mas Cerdà, casa natal de l'insigne urbanista, a Centelles (Osona).

L'assistència a les Jornades és lliure i oberta a tots els interessats, però està subjecta a inscripció (per raó de la disponibilitat de places).

L'activitat del dimarts tarda (visita interior i exterior de l’edifici històric UB) i del dimecres tarda (excursió al Mas Cerdà) també exigeix inscripció expressa.

L'activitat del dimecres a la tarda té un cost de 10€ per persona, que caldrà abonar en el moment del registre (el dimarts 16).

 

 

Inscripcions: jornadesildefonscerda@gmail.com
Informacions complementàries: jornades.espaicerda.cat

 
 
 

DIMARTS, 16 de maig

Paraninf de la Universitat de Barcelona

8:30h Recepció i registre de participants

9:00h Acte inaugural : Rector de la Universitat de Barcelona, Representació de la Diputació de Barcelona, Representació de l'Ajuntament de Barcelona, Alcalde de l'Ajuntament de Centelles, President de la Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà

9:30h Joan Tort, geògraf, professor a la UB : La gran lliçó d’Ildefons Cerdà: una concepció ètica de l’urbanisme

Primer bloc de ponències

9:45h Michael Neuman, professor d’urbanisme sostenible a la Universitat de Westminster, Londres : Ildefons Cerdà y el futuro de la planificación territorial
10:30h Salvador Rueda, biòleg, director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona : La visió ecosistèmica d’Ildefons Cerdà i la seva concreció a l’Eixample de Barcelona
11:15h Pausa-cafè
11:45h Salvador Tarragó, arquitecte, professor jubilat, ETSCCPB, UPC : La Teoria General de la Urbanització resumida
12:30h Isabel Segura, escriptora i investigadora sobre Clotilde Cerdà: Una dimensió poc coneguda de Cerdà: la relació amb la seva filla Clotilde
13:15 - 15:30h Dinar
15:30 - 17:00h L'empremta de Cerdà a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona: visita interior i exterior comentada. Punt de trobada: Vestíbul principal de l'edifici. (Cal inscripció prèvia)

 

DIMECRES, 17 de maig

Sala d'Actes del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports

Segon bloc de ponències

10:15h Sandra Bestraten i Emili Hormias, arquitectes i professors de ETSAB i EPSEB respectivament : L’espai públic de Bellvitge des de l’òptica de Cerdà
11:00h Pausa-cafè
11:30h Francesc Magrinyà, enginyer de camins, professor a l’ETSCCPB, UPC : Una entrevista amb Ildefons Cerdà
12:15h Albert Santasusagna, doctor geògraf i investigador a la UB : La concepció de la naturalesa en Cerdà des d’una perspectiva actual
13:00 - 15:00h Dinar
15:00h Excursió al Mas Cerdà (cal inscripció prèvia). Trobada en un lloc proper a la seu del Col·legi d'Enginyers (que s'indicarà oportunament), i sortida, en autocar, amb direcció a Centelles.
16:00h Visita al Mas Cerdà i al seu entorn, evocació de la figura de Fabià Estapé i presentació del projecte de l'Espai Cerdà, a càrrec d'Anna Chávez, arqueòloga UB i directora de l'Espai Cerdà. Amb la col·laboració d'Abraham Giraldés i Maria Martínez, historiadors, i Pau Menéndez, arqueòleg.
18:30h Retorn a Barcelona (arribada prevista a les 19:30h)

 

DIJOUS, 18 de maig

Sala d'Actes del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports

Tercer bloc de ponències

9:30h Carme Montaner, geògrafa, cap de la Cartoteca de Catalunya, ICGC : L’aportació de Cerdà a la cartografia d’Osona: el mapa del ferrocarril de Granollers a Sant Joan de les Abadesses
10:15h Teresa Navas, historiadora i professora de EPSEB, UPC : Barcelona confederada: una proposta de comarcalització i un nou model viari per al territori provincial
11:00h Pausa-cafè
11:30h Antonio Armesto, arquitecte, professor de l'ETSAB, UPC : Cerdà: la forma objetiva de la ciudad
12:15h Salvador Rebés, filòleg : Una dimensió inèdita de Cerdà: el seu interés pel folklore i la cultura popular
13:00h - 15:30h Dinar
15:30 - 17:00h El llegat de Cerdà: camins de futur. Taula rodona, debat i conclusions finals. Acte conduït per Rafael Giménez-Capdevila, geògraf i Secretari de la FUTIC.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
3 de maig de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat