Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

<<< retrocedir   Quan la Mancomunitat de Catalunya va voler crear l’Escola de Bibliotecàries, a l’any 1915, es confià la tasca d’organitzar els estudis i l’escola a Eugeni d’Ors, qui també en fou professor. D’Ors encarregà impartir assignatures a persones rellevants com Carles Riba, Manuel de Montoliu, Ramon d’Alòs, o Jordi Rubió (el veritable especialista en biblioteconomia), però no exercí la direcció i posà com a director de l’escola Joan Palau, que a més impartia a tercer curs una Geografia General. Segurament va ser per aquest motiu que Palau traduí la geografia dels Hebertson i redactà els seus manuals d’aquesta disciplina acadèmica. La Geografia era per ell fonamental per a l’educació de les persones, ja que estimulava l’observació, la reflexió i l’establiment de tot un seguit de relacions causa-efecte.

A l’any 1914, va publicar a Seix i Barral una Geografia Humana que fou molt important per als coneixements i visions geogràfiques dels estudiants de les escoles de magisteri, comerç i bibliotecàries. Es tractava de la traducció del llibre d’A.J. i F.D. Hebertson, Man and his work: An Introduction to Human Geography, que Palau Vera coneixia de feia anys, ja que al 1909 n’havia ensenyat i comentat un exemplar a l’Alexandre Galí en una visita que aquest féu al col•legi Mont d’Or. Aquesta obra havia aparegut a Anglaterra el 1899 i els seus autors eren Andrew John Hebertson i Fanny Louisa Dorothea Richardson, l’esposa del primer que signava com a F.D. Hebertson. Tots dos eren geògrafs notables de la geografia britànica de principis del segle XX i estaven relacionats amb Patrick Geddes, i amb Frederic Le Play i el seu deixeble Edmon Demolins, el qual devia ser el responsable de passar l’obra a Palau Vera. El llibre assenyala la influència del medi ambient sobre la humanitat i explica el tipus de vida i de treball en diferents ambients o grans regions mundials.

 

 

Un any després va aparèixer a la mateixa editorial la Geografia Universal del propi Palau Vera, que estudiava la Terra a base de les seves grans regions naturals, perquè segons l’autor els avantatges d’aquesta forma d’exposició eren moltes. En primer lloc, considerava la regió natural com una unitat orgànica en què uns fenòmens depenien d’uns altres i rebutjava el determinisme perquè creia en la importància dels fets humans i econòmics, i en la necessitat de no deixar de banda el factor històric, que intervé d’una o altra manera en les manifestacions humanes. Malgrat que no volia ser determinista, remarcava molt la influència de les condicions naturals sobre els fenòmens de la geografia humana, com en el cas de les ciutats, la població, la indústria, el comerç, etc. Com a complement del text recomanava un bon atles i la utilització d’àlbums de postals, gravats i fotografies.

El mateix any i després de l’obra anterior, va sortir al mercat la seva Geografía de España y Portugal, que portava sota el títol la frase (Estudiada a base de las grandes regiones naturales). En ella especificava les obres que havia consultat per redactar-la, entre les quals el Resumen Fisiográfico de la Península Ibérica de Juan Dantín Cereceda, l’Archivo geográfico de la Península Ibérica d’Emili Huguet del Villar, la Nouvelle Gographie Universelle d’Elisée Reclus, la Cataluña de Pere Estasen o Estudios geográficos de Rafael Torres Campos. En el prefaci de l’obra Palau feia notar que era el primer intent de presentar de forma elemental un estudi del país, prenent com a unitat geogràfica la regió natural, perquè l’interessava poder explicar de forma elemental el procés formatiu dels fenòmens geogràfics i com les regions naturals es transformaven fruit d’un procés impulsat en part per les forces naturals i en part per les energies humanes, un procés que resultava altament educatiu. Tant les idees de Dantín com les dels Hebertson hi eren molt presents.

 

 

Joan Palau Vera,
pedagog i geògraf

(1875-1919)

 

El treball que en aquells anys desenvolupà Palau Vera en qüestions de publicacions didàctiques de diferents disciplines i en les geogràfiques va ser febril. Sobre Geografia, publicà per al Consell de Pedagogia de la Diputació de Barcelona uns quaderns titulats Resum de Geografia d’Europa, un Resum de Geografia d’Amèrica i Els continents colonials (referida a Àfrica i Àsia), també s’ocupà de la publicació de mapes murals i de quaderns d’exercicis per als alumnes de les escoles. Participà activament en les primeres Escoles d’Estiu de la Mancomunitat de Catalunya, junt amb altres prestigiosos professors, i donà conferències sobre temes relacionats amb la Geografia.

 

  seguir >>>

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
6 de setembre de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat