Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

El passat 7 de maig va tenir lloc a Solsona, a la seu del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el curs organitzat per la SCG sota el títol: Noves eines per a l’estudi de processos geomorfològics: drons i làser escàners.

La primera part del curs va consistir en una sessió teòrica per part de Damià Vericat de la Universitat de Lleida, Joan Estrany i Aleix Calsamiglia de la Universitat de les Illes Balears.

Damià Vericat va parlar de la importància de la topografia per poder fer recerca en processos, i així poder fer estudis a diferents escales temporals, espacials i a la resolució i a la precisió de la informació. Amb exemples molt il·lustratius de rius i les seves accions erosives i de transport de sediment es va concloure que gràcies a aquestes noves tecnologies es podien, no tan sols estudiar processos actuals, sinó també crear models per a la previsió de fenòmens. Damià Vericat va remarcar molt la importància d’aquestes eines, però també la importància de dominar les tècniques cartogràfiques i l’ús dels Sistemes d’Informació Geogràfica, ja que els drons, de fet, el que et donen són imatges que s’han de tractar. Amb ell vam aprendre que som a l’era dels “point clouds” però que el fonamental i costós és el postprocés.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Pèlachs Mañosa, Albert; Úbeda Cartañá, Xavier (2016): "Noves eines per a l’estudi de processos geomorfològics: drons i làser escàners. Notícia del curset de la SCG (7 de maig de 2016)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S91861.htm

 

 

L’Aleix Calsamilglia va parlar de la part més tècnica, de seguretat i normativa. Explicà els diferents tipus de vehicles aeris no tripulats que s’estan fent servir com a plataforma per a l’adquisició remota de dades i com n’és important l’elecció de l’eina de treball per a assolir els objectius científics marcats. També com un ús inadequat dels drons pot generar situacions de perill o pot estar considerat un delicte amb greus conseqüències administratives i, fins i tot, penals. És per això que, en els recents anys, s’estan desenvolupant diferents lleis que regulen l’ús dels drons. I per últim va tractar el tema dels diferents dispositius, càmeres o sensors per a obtenir la informació necessària per als estudis científics, per aconseguir fotogrametria digital automatitzada o càmeres hiperespectrals depenen de l’objecte i estat de l’espai que es vol fotografiar des de l’aire. Amb ell vam recordar que som a l’era dels “big data” però que la recollida de la informació des dels drons té els seus límits tècnics i administratius.

Per acabar la sessió intensa del matí en Joan Estrany va parlar de l’ús dels drons per a la gestió dels ecosistemes. Va posar l’exemple sobre l’anàlisi de les relacions espacials i la dinàmica dels fluxos biofísics en el paisatge, l’ecogeomorfologia i l’eina anomenada, la connectivitat, que és definida com la transferència de matèria entre dos compartiments diferents del paisatge. Des d’una perspectiva de gestió, la comprensió del grau de connectivitat en un paisatge pot ajudar en la mitigació d’impactes. I com exemple pràctic va parlar de l’incendi forestal d’Andratx del 2013, el major enregistrat a

 

 

l’illa de Mallorca, i segons l’ecogeomorfologia i l’ús dels drons s’aplicà a una gestió post-incendi més efectiva i dinàmica integrant la capacitat de resiliència dels ecosistemes amb la connectivitat dels sediments per restaurar el paisatge. Amb ell vam prendre consciència de les possibilitats reals del treball amb els drons i que la resolució (MDE 5 cm de píxel) sembla no tenir límits i que cada vegada som més a prop de l’escala 1:1!

Al final de cada exposició i va haver un torn de preguntes per aclarir dubtes i debatre tot l’explicat.

Havent dinat, la sessió pràctica va consistir en una demostració al camp. Per això, ens vàrem desplaçar a un petit aeròdrom a les afores de Solsona.

Josep Sabaté i Daniel Mansilla de l'empresa 4Datum SL ens van mostrar 3 equips diferents de drons, dos Phantoms i un Inspire. Es van ensenyar els diferents components, les capacitats i prestacions dels equips, els principals aspectes a analitzar abans de començar un vol. Com es planifica el vol en consonància als objectius de l’estudi i finalment es van fer volar dos dels equips. Es va poder comprovar amb aquests vols com es captura la imatge i com es poden fer volar de manera manual o amb vol automatitzat.

Al voltant de les 7 de la tarda es va concloure el curs amb un fort aplaudiment per tots els ponents [Albert Pèlachs i Xavier Úbeda]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
25 de maig de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat