Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 
Els diccionaris terminològics de cartografia, fotogrametria, sistemes d'informació geogràfica i teledetecció ja es poden consultar en línia. Us reproduïm el text de presentació de la versió digital.

 

 

Els Diccionaris cartogràfics apleguen en un sol producte els quatre diccionaris de la sèrie Diccionaris Terminològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, elaborats amb l’assessorament del TERMCAT i publicats en paper per Enciclopèdia Catalana.

Els títols i els autors d’aquests quatre diccionaris són els següents:

Els Diccionaris cartogràfics, per tant, ofereixen de manera unificada la consulta de més de vuit mil vuit-centes fitxes de termes relacionats amb la cartografia, totes amb equivalents i definició i sovint amb notes que aporten informació complementària.

Com s'indica la procedència dels termes? Amb l’objectiu de respectar al màxim l’àmbit, la idiosincràsia i l’autoria de cada producte, s’ha optat per indicar, per mitjà d’una referència bibliogràfica, d’on procedeix cadascuna de les fitxes terminològiques i per mantenir fins i tot les fitxes referides a un mateix terme.

Quina intervenció s'hi ha fet? Per a la publicació dels quatre diccionaris cartogràfics en un únic diccionari en línia, s'ha intervingut només de manera formal en les dades. Bàsicament, a més de marcar la procedència de cada terme, s'ha unificat la representació de les notes i s'han dividit les definicions de tipus enciclopèdic, de manera que hi hagi un paràgraf inicial amb la definició pròpiament dita i que la informació complementària es divideixi en blocs diversos segons el sentit.

Han treballat en l'adaptació com a diccionari en línia, per part del TERMCAT, Joan Rebagliato (com a responsable), Marcos Urbina (en el desenvolupament informàtic) i Sílvia Soler (en la preparació d'imatges).

Com es fa la consulta? Les fitxes es poden consultar des de la pestanya Consulta de termes, tant per mitjà del quadre Text de la consulta com per mitjà de l'Accés alfabètic i l'Accés temàtic. El quadre Text de la consulta permet fer cerques simples i avançades segons la llengua i el camp; l'Accés alfabètic permet fer una consulta alfabètica en diversos idiomes (català, castellà i anglès per a tots els diccionaris, i també francès per al Diccionari terminològic de cartografia), i l'Accés temàtic permet fer una consulta temàtica segons el diccionari de procedència.

En la consulta temàtica convé tenir en compte que, si es vol consultar complet un dels quatre diccionaris originals, s'ha de consultar tant la seva àrea general (per exemple, Cartografia) com totes les seves subàrees (en l'exemple, Cartografia > Arts gràfiques, tipografia, retolació; Cartografia > Astronomia, orientació i navegació, etc.). El motiu és que l'àrea temàtica general recull únicament els termes generals de l'àmbit que no estan lligats a una subàrea concreta.

© TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015
Darrera actualització: 16-03-2015

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de març de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat