Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

 

 

 

 
La notícia de la conferència de JM. Batista i Roca va aparèixer a La Publicitat el 8 de maig de 1936, p. 2. No anava signada. Ha estat exhumada en el decurs del repàs sistemàtic dels continguts d'aquest diari efectuat per E. Bertran.

 

 

El dilluns passat [4 de maig de 1936] va tenir lloc l’anunciada sessió de la Societat Catalana de Geografia. El senyor Josep Maria Batista i Roca hi va exposar el tema El blat i la població de Catalunya a Cerdanya al segle XVIII. L’acte va tenir lloc a l‘estatge social de l’entitat, a l’ex-Casa de Convalescència de l’Hospital de la Santa Creu.

El senyor Batista i Roca donà compte de les seves recerques a l’arxiu de Perpinyà, on hi ha tota la documentació de la Intendència francesa. Hom pot resseguir, a base d’aquesta documentació, tota l’economia de la Cerdanya a través del segle XVIII. El blat, substància essencial per viure en aquells dies era el producte que regulava tota la vida de la comarca. Cercant conseqüències més generals fins es podria relacionar el problema de la insuficiència del blat català per a atendre les necessitats del Principat amb moltes qüestions polítiques que presenta la nostra història.

Pel que fa referència a la Cerdanya es poden relacionar les bones i les males collites amb el poblament. Les males anyades, amb la misèria, originen una intensa emigració de cerdans vers l’interior de Catalunya, puja la mortalitat i, a l’any següent, ens trobem amb una minva extraordinària en la natalitat. Repercuteixen, així mateix, els anys dolents, amb la recaptació dels impostos.

El conferenciant llegí estadístiques i curiosos documents que consoliden les conclusions del tema. A continuació parlaren els senyors Josep Iglésies i Pau Vila, referint-se a altres aspectes del mateix problema al Camp de Tarragona, concretament al port de Salou, i a la ciutat de Barcelona.

 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de setembre de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat