Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Guirado, Natàlia Valldeperas i Antoni F. Tulla: L’agricultura social a Catalunya. Desenvolupament local i ocupació per a col•lectius en risc d’exclusió social. Valls: Cossetània, 2017 (Prisma, 41); 159 p. ISBN 978-84-9034-651-8.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

L’agricultura social (AS) és un terme relativament nou i poc estudiat. Per això mateix, en presentar un estudi específic de la seva implantació a Catalunya, no resulta paradoxal que la seva conceptualització resulti ser encara tortuosa. L’AS és un fenomen derivat de l’anglès social farming i arrossega una acusada imprecisió terminològica. El fet que no hi hagi una definició acadèmica consensuada del concepte, ha motivat que els autors d’aquest estudi s’hagin vist obligats a establir-ne una de prou operativa per a delimitar l’àmbit i els criteris del treball. Així, han entès l’AS com el conjunt d’iniciatives productives que empren els recursos locals, agraris o naturals, per a promoure la salut, l’ocupació i la promoció de col·lectius en risc de marginació social i la creació de serveis sociosanitaris, sobretot a les zones rurals i periurbanes, per mitjà de l’activitat agrària i de les que se li associen. Bona prova que no era fàcil de definir i delimitar el domini d’estudi del treball és la necessitat de dedicar tot un capítol, el segon, per a aferrar-lo del tot.

 

Abans de passar a donar notícia de l’articulat de l’estudi, val la pena destacar que el procés de promoció social i pública ?els autors en diuen “empoderament” ? associat a l’AS és un dels principals valors que cal atribuir-li, atès que facilita la possibilitat d’integrar amb normalitat a la societat un contingent considerable de persones desafavorides, a partir de la justa valoració de les seves capacitats, la millora de les seves condicions de vida i l’establiment de relacions entre iguals amb altres persones. L’ocupació i la realització de tasques agràries diverses els permet interactuar amb la natura, sigui directament amb plantes o animals, o mitjançant tasques de transformació de la matèria primera, i alhora establir relacions amb altres persones fora del seu cercle social habitual.

La recerca efectuada sobre l’AS a Catalunya ha permès identificar un total de noranta-nou experiències. Per tal d’afinar la classificació de les iniciatives, els autors les han discriminat en tres grans categories. En

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de gener de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat