Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
César Pasadas: Montserrat. 17 itineraris a peu i amb bicicleta. Sabadell: Piretània, 2014 (Guies Piretània); 150 p. ISBN 978-84-942813-0-3.   Notícia de J. Soler-Gironès : 
pàg.    1  ·  2 
 

“Un itinerari és la millor excusa per conèixer el territori”. És realment cert, el millor mètode per conèixer el patrimoni, sigui natural o bé cultural, és traçant-hi un recorregut. De ben segur que la feina de fer aquest llibre, per en César Pasadas, ha estat plena de vocació, bé ho diu a la introducció: “parlar de Montserrat és parlar del cor i del sentiment català més arrelat”.

A darrere de cada paraula escrita per en Pasadas hi ha reflectida la seva intensa estima per la muntanya: [...] on va desenvolupar des de ben petit aquest desig constant d’aventura i estima per la muntanya, amb especial predilecció per la Serralada Prelitoral. La muntanya de Montserrat sempre present a l’horitzó, ha estat escola d’escalada i un dels principals destins veïns on perdre’s pels seus corriols i canals [...]. Veiem que és una muntanya on ha estat part del bressol aventurer d’en Cèsar –entre altres llocs del país- per forjar els seus projectes i que li ha permès, avui dia, arribar lluny: ell mateix es defineix com a geògraf, alpinista i espeleòleg. A més a més, és fotògraf i membre actiu de diferents entitats. Una d’elles és la mateixa Societat Catalana de Geografia.

 

Pel que fa al llibre en sí, la guia comença amb una part introductòria on parla de diferents temes geogràfics. La part central es divideix en 17 itineraris classificats en “senderisme familiar”, en “senderisme”, en “muntanya” i finalment en “ciclisme BTT”. Cada itinerari es compon d’una breu introducció, una fitxa tècnica -bàsica però suficient-, un perfil topogràfic, una detallada descripció del recorregut a resseguir distribuïda en tres parts: accés, itinerari i observacions, i finalitza amb un mapa detallat amb el recorregut. A la fitxa tècnica, s’hi detalla el temps de durada aproximat, posant un interval de temps perquè un sap molt bé que el temps és subjectiu i depèn de cadascú. També és de molt valorar la inserció dels topònims damunt del perfil topogràfic per a una millor comprensió i ubicació. Nogensmenys, s’hi troben a faltar alguns peus de foto per a poder identificar els retrats i potser s’hi escauria també un breu recull biogràfic, que hi manca.

El llibre està impregnat de vida amb un gran ventall de fotografies. Les imatges li donen un toc molt important buscant l’angle perfecte i amb els raig de llum desitjats que li donen més màgia de la que té aquesta muntanya.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de setembre de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat