Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carme Montaner: El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya (1914-2014). Barcelona: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya – Diputació de Barcelona, 2015 (Col•lecció Catàlegs, 11); 91 p. ISBN 978-84-393-9318-4 (ICGC) - 978-84-9803-728-9 (DIBA).   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquesta publicació, profusament il·lustrada, fa de catàleg de l’exposició commemorativa del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, la qual va ser exhibida a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) l’any 2015. Més concretament, l’exposició commemorava el centenari de l'inici del Servei Geogràfic i el Servei Geològic de la Mancomunitat de Catalunya, efemèride que coincidia amb la creació de l’ICGC. En aquest context, l’exposició i el llibre expliquen com l’ICGC es pot considerar hereu d'aquells serveis pioners, amb el detall de les vicissituds de tota mena sofertes al llarg dels cent anys transcorreguts.

 

Un dels objectius de la Mancomunitat de Catalunya va ser el coneixement del territori de Catalunya. L’impuls de la industrialització –amb projectes que anaven des dels Pirineus al Delta de l’Ebre– i l’ànsia de descobrir el país, que la Renaixença i l’excursionisme van impulsar, van ensopegar amb un buit molt considerable de cartografia de base, la topogràfica en primer lloc. És per això que, l'any 1914, la Diputació de Barcelona, en el marc de la Mancomunitat i amb la supervisió científica de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzà un servei geogràfic i un servei geològic per a la publicació d'un mapa de Catalunya a escala 1:100 000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Un mapa que havia de tenir un doble ús: com a eina de treball i com a símbol de país.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de juliol de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat