Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Margarida Castañer (dir); Moisès Jordi i Montserrat Mercadé (coor): Deu anys d’Anuari Territorial de Catalunya (2003-2012): una dècada de transformacions, projectes i debats. Barcelona: Societat Catalana d’Ordenació del Territori, 2014; 198 p. ISBN 978-84-9965-239-9.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

documental acumulada per les successives edicions de l’Anuari Territorial de Catalunya, així com al portal web Territori (http://territori.scot.cat). D’entrada, però, la directora i els coordinadors ens ofereixen un resum acurat [p. 9-15] del que ha estat el projecte: l’origen de la publicació, abans fins i tot de 2003, la seva adaptació a l’entorn de crisi i recordar breument tot allò que l’Anuari ha tractat en els seus deu anys de recorregut efectiu.

En la perspectiva, abans esmentada, de “sintetitzar, analitzar i interpretar”, la recopilació de materials es reparteix en tres grans apartats: “Deu anys de projectes i debats territorials” [p. 17-85]; “Deu projectes i debats territorials” [p. 87-147]; i l’Anuari Territorial de Catalunya, deu anys després. Notes per a un balanç” [p. 149-165]. Al final [p. 167-198], hi han afegit l’índex antroponímic d’autors, l’índex dels articles i la classificació dels articles per grans grups temàtics dels deu volums publicats, instruments tots els quals en facilitaran la consulta.

La síntesi aprofundida dels continguts de l’Anuari es presenta a la primera secció, “Deu anys de projectes i debats territorials”. La directora i els coordinadors ho han

 

estructurat a quatre bandes: urbanisme, mobilitat, medi ambient i bon govern o, altrament dit, governança. Bloc a bloc, efectuen un recorregut per les principals temàtiques que han afectat el territori català. En el cas de l’urbanisme, centren la panoràmica en les modalitats de creixement i transformacions urbanes, tant en el vessant de l’activitat econòmica com en la millora dels equipaments. La síntesi dels projectes i debats sobre mobilitat resumeix les actuacions, molt nombroses, sovintejades i polèmiques en les infraestructures viàries, ferroviàries i aeroportuàries. La gestió i el transport dels residus, dels recursos hídrics i de l’energia és la temàtica senyera del bloc dedicat al medi ambient, sense oblidar l’impacte que les actuacions poden tenir en els espais oberts i d’interès natural. El bloc dedicat al bon govern (governança) territorial repassa suscintament les característiques dels plans territorials, els plans directors urbanístics i els catàlegs de paisatge empesos pel govern de la Generalitat tripartida, a l’encalç d’un model d’organització territorial just i sostenible. A tall de balanç, Castañer, Jordi i Mercadé rematen la primera secció de síntesis amb una interessant reflexió sobre els contextos polític, econòmic i social que emmarquen els deu anys de l’Anuari Territorial de Catalunya.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
4 de juliol de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat