Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pedro Clavero i Josep Miquel Raso: Los climas. Fundamentos y sugerencias didácticas. Madrid: Anaya, 1983; 135 p. ISBN 84-207-2417-3.   Ressenya d'A. Xercavins (1985) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

de butxaca i no pas d’un gran manual. Finalment, el darrer capítol s’ocupa de la variabilitat climàtica, problemàtica qüestió que és avui de la màxima actualitat i que aquí s’analitza d’una manera força assimilable; al final hi ha un planisferi amb una distribució potser massa esquemàtica dels climes terrestres. Quant a la bibliografia, consta de trenta-dos títols adients per ampliar els conceptes que s’expliquen en aquesta obra.

El més positiu del llibre ressenyat és el fet que té una finalitat eminentment didàctica: així, a la fi de cada capítol hi ha dos apartats (suggeriments didàctics i activitats) que assoleixen aquesta finalitat de manera excel·lent, tot constituint una valuosa guia de pràctiques de climatologia per al professor que imparteixi classes d’aquesta ciència. Cal advertir, però, que les sempre tan temudes errates d’impremta poden confondre el lector a les pàgines 61 i 62; a la 61, la sèrie de temperatures i precipitacions de Lisboa correspon en realitat a Santiago de Xile, mentre que la de Buenos Aires correspon a Lisboa; a la 62, a la part superior manca posar-hi “Climas chinos”, mentre que a la sèrie de Santiago és la que de fet correspon a Buenos Aires.

 

Per acabar, direm que, a més del contingut teòric i dels apartats didàctics, és molt adequada la constant relació que es va fent entre cada clima i les formacions vegetals i les activitats humanes amb ell relacionades, ja que en geografia tot tipus de fenomen influeix sobre els altres i és alhora influït per ells. Per tot això, podem concloure que l’obra comentada presenta un enfocament de la climatologia alhora geogràfic i didàctic que la fa molt recomanable per a tots els estudiosos d’aquest tema de la geografia física. [Agustí Xercavins; Col·legi Universitari de Girona (UAB); ressenya recollida a Documents d’Anàlisi Geogràfica, 6 (1985) p. 193-5]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de maig de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat