Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Borbonet: La Vall del Bac. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1979 (Llibres de Motxilla, 7); 2a ed. 1981, 102 p. ISBN 84-7202-331-1.   Introducció de l’autora : 
pàg.    1  ·  2 
 

Ben cert que de les alteroses muntanyes que limiten la Vall del Bac gaudim d’una visió gloriosa del Pirineu Oriental, des del Taga fins al Canigó. Però a la vegada no són prou altes per a perdre de vista el fons de la vall, 600 m sota nostre. La tenim a l’abast i la seva proximitat ens convida a baixar-hi. Aleshores ens adonem també que la vall és l’escenari d’una vida humana que s’està extingint, com a tants indrets de casa nostra, i de la qual som potser els darrers testimonis.

Trescant, doncs, pels camins de la Vall del Bac, he de dir que molts secrets me n’han estat desvetllats gràcies a l’amable col·laboració dels que encara hi viuen. Són dades difícils de recollir d’aquí a uns anys. Ajuden a estimar més la contrada i estimulen el desig de donar-la a conèixer.

La primera part d’aquest llibre estarà dedicada a una concisa visió de conjunt de la Vall del Bac integrada a la comarca garrotxina. A continuació figura una reduïda notícia històrica, una mica de passat i de present. Del futur no goso parlar-ne. No sabem tampoc si té futur. En tot cas, oscil·la entre l’abandó

 

progressiu i el perill de degradació. Un panorama una mica trist. Cal, doncs, conèixer la Vall del Bac abans que els pronòstics no es compleixin. Per a fer-ho, la millor manera és caminar-hi lentament a través d’uns itineraris que poden ésser els de la darrera part del llibre, [cinc] itineraris que voldrien desvetllar l’esperit d’observació d’aquell excursionisme estudiós no massa allunyat d’una certa inquietud científica que ja Cèsar A. Torras, al començament del segle, ens proposava d’una manera exemplar. Potser algun moment, tot fent la descripció de la vall, s’escaurà de comparar algun indret amb el que fou seixanta anys enrere.

Finalment, entre la breu bibliografia que s’inclou destaquen les obres dels autors olotins de principis de segle que amb tant d’entusiasme es dedicaren a l’estudi d’aquestes valls, entre els quals cal recordar la nissaga dels Danés, tan vinculada a la Vall del Bac, i l’historiador Francesc Caula. Espero que aquesta petita notícia bibliogràfica pugui ésser també un valuós ajut per als excursionistes que vulguin aprofundir en el coneixement de la Garrotxa i de les valls d’Olot.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
16 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat