Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ángel Rubio: De la vieja vida istmeña. Panamá, 1940.   Ressenya de J. Gavira (1941) : 
pàg.    1  ·  2 
 

En aquest treball, l’autor ha triat uns interessants passatges d’una obra, encara en preparació, el títol general de la qual ha de ser La Casa del Océano o Casa de la Contratación de Sevilla. Escuela Geográfica del Renacimiento. Sus trabajos en Panamà. Una part d’aquest treball ha estat presentada al VIII Congrés Científic Americà de Washington, celebrat el maig de 1940.

L’autor insereix a l’obra una colla de detalls sobre l’interès amb què els nostres reis i conqueridors s’ocuparen de l’aspecte veritablement colonitzador de l’empresa americana, emmenant-hi gent entesa en les feines de pagès, plantes, animals, eines, etcètera, etc. En cèdula de 9 d’agost de 1513, el rei mana a Pedrarias; “Habeys de procurar llevar labradores para que allá prueben a sembrar la tierra e lleven su aderezo de las cosas necesarias para ello... e trigo e cebada nuevos, e trigo tremesino e otras simientes.” En observança d’aquestes ordres, a l’Archivo de Indias es conserva l’inventari del que s’envià en aquesta Armada: dues faneques de llavors de cànem, quatre de llinosa, deu faneques de blat tremesí i -com a valuosa

 

tramesa- més de dotze mesures de llavor de tota hortalissa. Animals: dotze eugues amb sella i fre i un cavall. Instruments i estris de pesca: arpons, hams, parguera,* espirals i hams morrajeros* i vuit vaixells de pescar. Eines: més de mil càvecs, barrines, destrals, maces, aixes, serres, tenalles, martells, pales, paletes i palanquetas; diverses partides de clavaó i altres de maons per a construcció d'edificis.

La Casa de Contratación decidí de fundar una dependència a Darién, a la inauguració de la qual volgué dar la màxima solemnitat el Dr. Sancho Matienzo, i per això preparà una flota extraordinària, formada per 17 vaixells i 1.500 homes, que salpà de Sevilla l’abril de 1514 i fondejà davant el riu Atrato el 21 de juliol de 1514; en aquesta flota, hi anaven dues llumeneres de la Geografia i la Història americanes: Martín Hernández de Enciso i Gonzalo Fernández de Oviedo.


* Mantenim aquesta paraula en el castellà original perquè en desconeixem el significat (no l’hem trobat al Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española) i la corresponent traducció al català.

 

No hem pogut consultar el llibre ressenyat pel professor Gavira el 1941, ni n'hem pogut obtenir la reproducció de la portada. Valgui aquesta imatge de l'Archivo de Índias (Sevilla) com a tapaforats.

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
16 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat