Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep M. Panareda i Josep Masnou : El carboneig. Quan el record encara és viu. Barcelona: Publiacions de l’Abadia de Montserrat, 2010 (Col. Descoberta, 18); 97 p. ISBN 978-84-9883-324-9.   Presentació editorial : 
pàg.    1  ·  2 
 

terra, però també hi són pel tipus d’intervenció humana. Han vist restes i testimonis de l’ocupació humana arreu; per això sovint cal caminar amb atenció per detectar-ho i descobrir-ho. Són precisament aquestes vivències amb la natura i amb la descoberta de les empremtes humanes les que els han portat, ja fa temps, a dedicar-se a mostrar a altri allò que han tingut la sort de conèixer. La redacció d’aquest llibre n’és un senzill resultat.

La tasca en l’elaboració de l’estudi que han emprès ha estat ben diferent. En Josep amb els seus coneixements portà una carbonera, igual com ho havia fet anys enrere, juntament amb dos oncles seus, experimentats carboners i ben forjats per les feines de bosc; són en Pere Clopés Delmau i en Josep Masnou Altarriba (en Pitu de la Sala). En Josep M. s’ha dedicat a documentar-se i a enregistrar els diferents moments de la carbonera, anotant-ne el vocabulari i a donar forma a un power point, articles en revistes i aquest llibre.

 

La part central del llibre és l’explicació detallada de com funciona una pila de carbó tradicional, amb fotografies obtingudes durant la cuita feta prop de la Sala del Montseny entre el gener i el marc del 2005 Aquest fet els ha permès disposar de material fotogràfic actual, que es complementa amb fotografies històriques, en especial les d’una sèrie de l’Arxiu de la Masia Catalana del Centre Excursionista de Catalunya. Uns esquemes i dibuixos senzills, realitzats per la Maravillas Boccio, ajuden a entendre com eren els estris en el món del carboneig. Com que n’hi ha un llenguatge i una terminologia específica, s’inclou un breu glossari dels termes emprats en l’activitat.

És un llibre per a tothom, però sobretot per a aquelles persones que s’interessen per les activitats tradicionals i per saber com han condicionat el paisatge actual, per als qui assisteixen a les festes on es mostra com era el carboneig i per als mestres que necessiten explicar als seus alumnes com funcionava una carbonera.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de maig de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat