Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep M. Panareda i Josep Masnou : El carboneig. Quan el record encara és viu. Barcelona: Publiacions de l’Abadia de Montserrat, 2010 (Col. Descoberta, 18); 97 p. ISBN 978-84-9883-324-9.   Presentació editorial : 
pàg.    1  ·  2 
 

El carboneig ha estat una activitat forestal de gran importància econòmica i paisatgística que, la dècada de 1950, s’acabà gairebé de cop a conseqüència de la introducció de productes energètics fòssils. Ara ja és història a Catalunya, però hi ha indrets propers on encara es practica, si bé amb menys intensitat del que fou fa unes quantes dècades.

El llibre té com a finalitat principal oferir als lectors una visió senzilla de com era l’activitat tradicional del carboneig a casa nostra al llarg dels segles.

El autors són dues persones que es complementen pels coneixements i per les experiències que han adquirit en relació amb els aprofitaments dels recursos naturals, sobretot del bosc i del camp. Tots dos han viscut els darrers espetecs del carboneig a la zona del Montseny i tenen en comú el goig de gaudir del contacte amb la natura i l’interès per aprofundir-hi. S’apassionen triscant pels sots i vessants de la muntanya, o per qualsevol altre indret, per descobrir la bellesa i la riquesa que els envolta. Tots dos han

 

nascut a pagès, l’un en ple Montseny i l’altre al peu del massís. La vida els portà per dos camins professionals ben diferents, que han resultat finalment convergents, perquè els unia una mateixa actitud davant la natura. L’un seguí l’ofici de pagès i treballà a la terra i al bosc; des de jove ha estat guarda del Parc Natural del Montseny. L’altre prengué la via acadèmica i comença la seva recerca amb una tesi doctoral sobre el paisatge del Montseny; té per activitat principal la docència universitària en el camp de la geografia.

Els darrers anys han recorregut el territori junts amb la intenció de conèixer-lo millor. També, cal dir-ho, els ha estat un plaer i un gaudi cada vegada més gran poder voltar per les muntanyes, observar com evoluciona la natura i com les persones l’han anada transformant al llarg dels segles. Han conversat molt sobre el que han anat veient i escoltant.

Són conscients que la natura és rica i diversa, però també que ha sofert canvis importants pels aprofitaments que se n’han fet. Hi ha plantes i animals en relació amb el clima i la

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de maig de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat