Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel: Geografía y Matemáticas en la España del siglo XVIII. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1982; 389 p. ISBN 8428105170.   Ressenya de L. López Trigal (1984) : 
pàg.    1  ·  2 
 

La relació de la geografia amb el moviment científic europeu, caracteritzat com hem fet línies amunt, es trasllada a Espanya, segons Capel, en els trets següents: 1. El magisteri del moviment “novador” que procura introduir la ciència moderna en el nostre país en valorar els estudis de les matemàtiques, la física i la medicina. Fins i tot i en algun cas, va arribar a interessar-se per la geografia, com va fer el pare Tosca al volum VIII del Compendio Mathematico..., qui la va definir com una ciència físicomatemàtica i descriptiva, en aquella obra de la segona meitat del segle XVIII. 2. L’ensenyament de la ciència geogràfica en el col•legi sevillà de San Telmo, de la qual destaca Jordi Juan amb una obra de 1748 sobre Observaciones Astronómicas y Physicas. 3. L’aportació del cercle jesuític madrileny a la cosmografia al Colegio Imperial, com a continuació de la tasca iniciada al segle precedent que ja havia estat estudiada per Capel en un quadern de GeoCrítica. 4. La producció cartogràfica, de la qual destaca el treball perseverant de Tomás López per a la formació del “Mapa de España”, tan necessari per a la tasca reformadora de l’administració empesa pels Borbons, així com el “Mapa de América” de Cruz Cano y Olmedilla. 5. Els estudis nàutics, les grans expedicions científiques

 

a Amèrica i el Pacífic, com va ser la de Malaspina i Bustamente (1789-1794), vint anys després de les més celebrades dels anglesos i els francesos. 6. L’activitat geogràfica dels enginyers militars, entre la qual es podria destacar l’obra del capità d’artilleria Manuel de Aguirre, Indagación y Reflexiones..., de 1782, prologada per Capel mateix en una edició de 1981.

La labor d’escorcoll per a l’estudi del segle XVIII ha portat l’autor de l’obra que ressenyem a efectuar una lectura pregona d’obres originals, consultades el més sovint en arxius i biblioteques de diverses ciutats espanyoles i de París, la qual cosa confirma la seva tasca prou extensa i coneguda sobre història de la geografia, tan primmirada pel que fa a les nombroses fonts primàries consultades com per la dilatada referència d’obres recents d’autoria ben diversa. Aquest estudi tan intens de la historiografia de les disciplines geogràfiques des d’una perspectiva de les aportacions espanyoles exigeix la seva prossecució vuitcentista i noucentista, si més no fins a mitjans del segle vint. [Lorenzo López Trigal; ressenya publicada a Estudios Geográficos, 175 (1984), p. 255-257; versió catalana de P.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat