Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Òscar Saladié i Josep Oliveras: Desenvolupament sostenible. Valls: Cossetània, 2010 (Publicacions de la URV / Institucional, 31); 304 p. ISBN: 978-84-8424-173-7.   Ressenya d'I. Martínez : 
pàg.    1 
 

La població catalana es troba inclosa dins l’anomenada societat del benestar i forma part d’una societat consumista. És sostenible el nostre desenvolupament? El llibre Desenvolupament sostenible vol donar resposta a la pregunta. Editat en el marc de la càtedra DOW / URV, els autors, els doctors Josep Oliveras i Oscar Saladié, plantegen un seguit d’interrogants per tal que el lector reflexioni i n’extregui les seves pròpies conclusions. Els professors proposen una interpretació ambiental basada en el coneixement dels recursos, sobre com ha d’actuar 1’home per garantir els recursos naturals a les generacions futures: “Econòmicament viable, ambientalment habitable i socialment equitatiu”, perquè tothom se’n beneficiï, fan veure els professors.

La publicació està pensada com un manual, interdisciplinari, per al públic universitari a partir del qual es crearan mòduls per a diverses especialitats del coneixement. En aquest sentit, Josep Oliveras insisteix a trobar les eines per permeabilitzar els conceptes de sostenibilitat entre la població més jove i generar programes específics per als alumnes de primària i secundària.

 

Els autors hi analitzen els impactes demogràfics, urbanístics i industrials, així com les desigualtats econòmiques i socials. Amb aquestes dades objectives, on es troba el punt d’equilibri entre el consum necessari i el consum mesurat? Difícil, a la vegada que senzill d’explicar. Complicat des del punt de vista que una retracció en el consum comporta la reducció de la producció, però a la vegada simple en tant que té a veure amb la reducció del consum d’energies no renovables. Es a dir, “adonar-nos que no podem ser depredadors”, que el món “es limitat i utilitzem recursos que es poden acabar”. Les esferes social, ambiental i econòmica s’enllacen en la definició de sostenibilitat on el concepte més mediàtic és el canvi climàtic, “el motor del canvi global”.

Càtedra neix el 2005 entre la URV i Dow Chemical Iberica per generalitzar i socialitzar el coneixement en l’àmbit de la sostenibilitat, fonamentalment en el medi ambient, els sistemes econòmics i socials i la tecnologia. [Imma Martínez; notícia publicada a Presència, 5-11 novembre 2010, p. 44]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de novembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat