Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma. Panareda i Clopés: Descobrim el Montseny. Itinerari geogràfic per Santa Fe i Sant Marçal. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007 (Descoberta, 14), 111 p. ISBN 978-84-8415-923-0.   Presentació de l'autor : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquest llibre és l’actualització i ampliació del publicat el 1980, amb el títol Itinerari geogràfic al Montseny. Sant Celoni-Santa Fe-Sant Marçal-Viladrau (Barcelona: UB), exhaurit fa uns quants anys. Aleshores manifestàrem que l’itinerari millor per a observar en una jornada els trets més interessants del Montseny arrenca de Sant Celoni, va cap a Santa Fe i Sant Marçal, i arriba fins a Viladrau. Quan el temps no ho impedeix, val la pena pujar a peu fins al turó de l’Home i les Agudes des del pla de l’Espinal. Menys costeruda és l’ascensió al turó de Morou. Si les cames i l’humor dels acompanyants ho permeten, és molt agraït ascendir al Matagalls des de Sant Marçal o des del coll de Bordoriol.

En essència, el llibre vol ser una guia que faci comprendre alguns dels trets més interessants del que es pot veure i descobrir al llarg d’un recorregut clàssic a través del massís. És un text breu que mostra l’itinerari recorregut per milers d’amants del Montseny, ansiosos de la descoberta dels seus valors naturals, culturals i paisatgístics. S’ha il•lustrat amb fotografies, gràfics i mapes per fer-lo ben entenedor a tothom.

 

L’itinerari descrit es pot fer en cotxe, amb recorreguts a peu, més o menys llargs segons els desitjos i les necessitats de cadascú. Són nombroses les parades i els llocs d’observació possibles al llarg del recorregut. Convencionalment, en relació amb les possibilitats d’estacionament dels vehicles i, sobretot, tenint present les possibilitats de descoberta, s’han assenyalat uns indrets o àmbits territorials com a punts de referència.

De cara a descobrir i observar coses, fenòmens i paisatges, el Montseny ens n’ofereix nombrosos i ben variats. Només cal que cadascú sàpiga trobar-los, fer-los seus, observar-los i respectar-los. Sí, cal que tots plegats sapiguem respectar les plantes, les bestioles, les roques, les cases, els conreus i el paisatge en general. Només així es pot fruir realment de les descobertes, de les passejades i de la convivència amb la gent.

El nostre primer itinerari geogràfic el vam dedicar a Artur Osona, capdavanter dels divulgadors del Montseny. Era el moment en què se celebrava el centenari de la seva primera guia. Artur Osona escriví l’opuscle Excursió á la Montanya de Monseny el 1879;

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de setembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat