Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pere Verdaguer: Universitat Catalana d’Estiu (1969-1972). Barcelona: Curial, 2009 (la Mata de Jonc, 40), 399 p. ISBN 978-84-7256-766-5.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Recull de gairebé tots els articles que Pere Verdaguer va escriure arran les quatre primeres edicions de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE): 1969, 1970, 1971 i 1972. Van ser publicats, en la seva gran majoria, a l’edició perpinyanesa del Midi Libre i a L’Indépendant, però també ocasionalment a Sant Joan i Barres, a Serra d’Or i a Le Monde. “Per a l’esdeveniment pradenc i les seves finalitats, l’obertura dels diaris nord-catalans fou d’un enorme profit, és clar. Els rossellonesos que assistien als cursos, a les conferències o als espectacles no eren gaire nombrosos, però gràcies a la premsa tota la població del país se’n podia assabentar.” De més a més i a hores d’ara, la col·lecció d’aquells articles constitueix un document indefugible per a conèixer la història complexa i difícil de l’arrencada d’aquesta iniciativa cultural i patriòtica.

La col·lecció esdevindria completa d’haver-li afegit el grapat de columnes que li va publicar La Vanguardia de Barcelona. Tanmateix, aquesta absència no és significativa, atès com explica Verdaguer a la presentació del

 

recull, “el fet que hi hagi poquíssima constància de la UCE a la premsa sud-pirinenca d’aquell moment és una de les raons per les quals la publicació en català dels articles que van sortir als diaris nord-catalans aleshores, essencialment en francès, ens sembla útil. Aporten una documentació indispensable a qui vulgui conèixer els orígens i la història de l’esdeveniment.”

En efecte, la iniciativa del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans (GREC) i del Grup Cultural de la Joventut Catalana (GCJC) per a muntar la UCE a Prada de Conflent, va tenir en Pere Verdaguer –els dos primers anys de conjunt amb Jordi Costa– el suport més decidit, no només per fer reeixir la logística material i acadèmica de l’esdeveniment, sinó també com a propagandista adelerat: “les ressenyes sobre la UCE eren pràcticament diàries durant la seva realització, que hom anunciava mesos per endavant i de la qual hom donava el programa detallat. Un cop acabada i durant les setmanes i mesos següents, continuaven sortint entrevistes realitzades aquells dies.”

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat