Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
AADD (2007): Ciència i compromís social. Élisée Reclus (1830-1905) i la geografia de la llibertat. Barcelona: Residència d’Investigadors CSIC – Generalitat de Catalunya, 2007 (Publicacions de la Residència d’Investigadors, 32), 174 pp. Presentació de Xavier Arnau. ISBN 978-84-931588-2-8.   Presentació : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

després. Però la derrota de la Comuna de París, en la qual Reclus participà activament, el va portar a concloure que l’Estat, fos quina fos la seva constitució, era una eina d’opressió i explotació en mans dels poderosos, i es va decantar decididament per l’anarquia – “la més alta expressió de l’ordre”, (2)

segons les pròpies paraules de Reclus –, com a única via d’emancipació dels éssers humans. En definitiva, l’amor a la Natura es resol en Reclus, per mitjà de la geografia, en un projecte científic a través del qual la humanitat ha de viure harmònicament amb la Natura. L’amor als éssers humans es resol, per mitjà de l’anarquia, en un compromís social, alhora moral i polític, que dóna sentit al primer i el fonamenta.

La ciència, que transforma a poc a poc el planeta en un immens organisme treballant sense descans pel benefici de la humanitat, pels seus vents, els seus corrents, el seu vapor d’aigua, el seu fluid elèctric, ens indica també els mitjans d’embellir la superfície de la


2. “Développement de la liberté dans le monde”, escrit per É. Reclus l’any 1851 i publicat per primera vegada per Le Libertaire (París, 1925).

 

terra, de fer-ne el jardí somiat pels poetes de tots els temps. De tota manera, si la ciència ens ensenya en l’avenir la imatge del globus transfigurat, no és, en absolut, ella tota sola qui podrà acabar la gran obra. Als progressos en coneixements hi han de correspondre els progressos morals. (3)

En aquest cicle de quatre conferències es pretenia presentar al públic aquests dos aspectes fonamentals de la vida i l’obra d’Élisée Reclus: la ciència i el compromís social, el geògraf i el llibertari o el llibertari i el geògraf – car són aspectes inseparables de Reclus –. Atès que per a Reclus la geografia era la història en l’espai, i la història, la geografia en el temps, es va comptar per donar les conferències amb dos geògrafs – la Dra. Teresa Vicente Mosquete, de la Universitat de Salamanca, i el Dr. Philippe Pelletier, de la Universitat de Lió – i dos historiadors – el Dr. Eduard Masjuan, del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Álvaro Girón, de la Institució Milà i Fontanals - CSIC de Barcelona.


3. La Terre. Les océans. L’atmosphère. La vie, París: Hachette, 1869.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de juliol de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat