Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montse Guitart Mas, Martí Boada, Geòrgia Rodoreda: La vall de Fuirosos. El Montnegre profund. Sant Celoni: l’Ajuntament, 2009 (Sant Celoni, Montnegre: natura i societat, 4). 354 p. ISBN no consta.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

de Fuirosos no ha estat cap excepció a la tendència general de despoblament de les àrees rurals experimentat arreu durant el segle XX. Actualment, els seus habitants permanents no arriben a la vintena, i arraulits en el sector més proper a la Tordera i al centre urbà de Sant Celoni. Encara són escasses les edificacions que han estat recuperades per a estatge de segona residència.

La recerca sobre el patrimoni de la vall, efectuada mitjançant la integració de documentació sistemàtica (censos, cadastres, estadístiques agràries, etc) i fonts singulars (entrevistes orals, enquesta sobre el terreny, fotografia antiga, etc.), ha facilitat un retrat magnífic del gènere de vida del passat en un àmbit geogràfic muntanyenc de cota baixa. Així, si per una banda cal classificar el treball com un estudi local, és just reconèixer, per l’altra, que l’elevació de mires de les seves propostes conceptuals i metodològiques li donen, i de sobres, els trets científics dels estudis universitaris, és a dir, d’abast universal. Concretament, el treball procura posar en evidència les manifestacions del canvi global a través d’una complexa xarxa de components, entre els quals destaca el canvi d’usos i cobertes del sòl, i en la convicció que "natura i cultura han esdevingut un tot que l’ha anat coproduint."

Els canvis que s’han succeït a la vall al llarg del segle XX tenen un seguit d’implicacions

 

ambientals, entre les quals trobem l’homogeneïtzació del paisatge, amb la pèrdua de biodiversitat que se’n deriva, l’increment del risc d’incendi o a un augment del segrest dels recursos hídrics a causa de l’augment de la biomassa forestal. En aquest context, els capítols esmerçats a la "Socioecologia de la caça" [p. 145-170] i "Els incendis forestals" [171-200] són especialment reveladors de la sensibilitat ambiental i geogràfica desplegada al llarg de tot el llibre.

De tot això en resulta, a judici dels autors, que sobre la recuperació i la revaloració "d’una vall que probablement està passant uns moments històrics d’incertesa i d’ambigüitat respecte al seu destí, calgui preguntar-se quin ha de ser el seu futur, quin model de gestió ha de marcar el seu esdevenidor: la intocabilitat o noves propostes d’activitat agrosilvopastoral sostenibles?" No hi ha pas una resposta contundent. Però tampoc no cal caure en el "de profundis clamavi ad te" que deixa endevinar el darrer mot del títol de la publicació. Com diu Francesc Deulofeu al pòrtic del llibre: "L’estudi, que integra una part tan important del patrimoni de la vall de Fuirosos, ens proporciona una informació de gran valor per fer-nos les preguntes correctes a l’hora de respondre quin ha de ser el futur d’aquest territori. Què cal fer-hi? Què pot passar si no s’hi fa res?" La pregunta plantejada per aquest llibre porta la llavor d’una aposta. Faci joc Sr. Alcalde. [Pau Alegre, 25 de gener de 2010]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de gener de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat