Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep A. Plana: Estudi climàtic i balanç hídric de la conca de la Noguera Ribagorçana. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 1985 (Arxiu de la Secció de Ciències, LXXIX), 265 p. Premi Eduard Fontserè, 1976. Premi Blasi i Vallespinosa, 1977. Pròleg de Maria de Bolòs i Capdevila. ISBN 84-7283-070-5.   Pròleg : 
pàg.    1  ·  2 
 

A França i a la Gran Bretanya, els països que tenen mes influència des del punt de vista científic sobre els nostres estudiosos, hom anava aconseguint, en aquest camp, importants avenços. Només cal citar els noms de P. Pedelaborde, C. W. Thornthwaite, L. B. Leopold; en els treballs d’aquests autors i d’altres s’anava posant de manifest la gran importància que té per al conjunt del sistema geogràfic o geosistema, així com també particularment per a la Geomorfologia, la Biogeografia i per a l’home, la disponibilitat d’aigua en un sector determinat de la superfície terrestre. Aquest coneixement, a poc a poc s’ha anat fent imprescindible, i avui dia l’estudi dels balanços hídrics és considerat fonamental, no solament des del punt de vista dels coneixements teòrics, sinó també en qualsevol planificació territorial.

Per tal d’arribar a aquest nou nivell, és evident que cal disposar, d’una part, de les dades de les aportacions d’aigua en un temps donat, així com de les corresponents a les pèrdues, de l’altra. Aconseguir aquestes dades, molt nombroses i complexes, exigeix un important treball de recol·lecció i valoració. Llur obligat tractament posterior

 

per ordinador permet d’arribar a valors concrets d’evaporació-transpiració i dèficit d’aigua i finalment als corresponents del balanç.

En aquest context hem de situar el treball del Dr. J. A. Plana, que constitueix precisament l’estudi pioner i més representatiu d’aquesta fase dels estudis hidrològics en el nostre país.

L’autor ha tractat en la seva obra un doble aspecte: l’estabilitat d’un mètode, i l’aplicació d’aquest a una àrea concreta del nostre país: la conca de la Noguera Ribagorçana, de la qual cosa hom pot treure directament conclusions d’aplicació practica.

Acabaré expressant la meva satisfacció pel fet que aquest treball hagi sortit a la llum pública, que representi un nou esglaó en el camp dels estudis de l’aigua i que tingui una gran utilitat tant pel que fa al mètode com per les aportacions concretes al coneixement d’una conca pirenaica catalana.

[Maria de Bolòs i Capdevila, Catedràtica de la Universitat de Barcelona]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de desembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat