Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Salvador Llobet: El medio y la vida en Andorra: estudio geográfico. Barcelona: Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Juan Sebastián Elcano. Estación de Estudios Pirenaicos, 1947; 347 p.   Ressenya de M. de Terán (1950) : 
pàg.    1  ·  2 
 

La geografia humana és estudiada en base als temes següents: la instal·lació dels humans; els horitzons de treball; la propietat de la terra; la indústria, les comunicacions i el comerç; els gèneres de vida. En el primer s'estudia la gènesi i desenvolupament del poblament, amb les motivacions geogràfiques que han guiat els humans en la seva instal·lació i fixació de la casa i dels nuclis de població. Un croquis, fotografies i esquemes il·lustren aquest estudi i revelen un poblament de vall amb bordes disperses a la capçalera i llogarets emplaçats al fons de les valls glacials, a fi i efecte d'aprofitar la fertilitat del sòl o de les espatlleres d'erosió de les valls fluvials.

Com a horitzons de treball l'autor estudia l'agricultura i la ramaderia. Dóna preferència aquesta darrera per ser l'activitat econòmica més important de la regió i li dedica un estudi molt arrodonit en tots els seus aspectes. Quant al mètode seguit, creiem que la distinció entre els capítols que porten la denominació general d'Horitzons de treball i el dedicat als Gèneres de vida no és prou fonamentada; part del que es tractat en l'un, com pot ser la transhumància, podria figurar a l'altre, i que la geografia del treball i la de les modalitats o gèneres de vida no poden ser separades fàcilment.

 

L'estudi de la casa és un dels que millor acrediten l'observació i qualitats geogràfiques del Sr. Llobet. Les seves diverses tipologies i varietats, des de la casa dels nuclis de població més grans i de més importància, fins a la borda de pastors, són objecte d'una anàlisi detallada i raonades geogràficament la seva estructura i les característiques exteriors en relació amb el medi físic, l'economia i l'activitat.

L'autor torna altra volta, per a cloure el llibre, a la temàtica històrica i geopolítica per a explicar la subsistència de l'enclavament andorrà i per a estudiar les seves peculiaritats polítiques, administratives i judicials en un darrer capítol en el qual subratlla l'original personalitat del Principat d'Andorra afirmada en el preliminar històric.

Apèndixs documentals, il·lustracions cartogràfiques i fotogràfiques, i una abundosa bibliografia, completen aquesta monografia regional la qual és fins ara el millor estudi geogràfic existent sobre Andorra. [Manuel de Terán, ressenya a Estudios Geográficos, 38 (1950), p. 151-152; versió catalana de P. Alegre]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
16 de novembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat