Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma. Panareda, Josep Pintó i Josep Ma. Rabella: Los mapas de vegetación de Cataluña. Terrassa: Aster, 2000 (Col. Gaia, 5); 84 pp. ISBN 84-920985-4-6.   Revisió de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Les 173 fitxes dels mapes presentats a l’exposició [pp. 11-38] abasten una gran varietat de productes cartogràfics. Els autors eren conscients de la dificultat de la selecció: “...no ha sido fàcil, ya que a menudo resulta dificultoso, por ejemplo, establecer la aportación real de un mapa de dominios de vegetación incluído en una geografía general.” [9] Tanmateix, hauria estat bo de fer conèixer els criteris adoptats en darrer terme. Tot i l’esforç esmerçat per a excloure els mapes inclosos en obres de divulgació i les simples còpies o generalitzacions de mapes antecedents, hom advertirà una presència molt considerable de mapes de dimensions reduïdes i a petita escala destinats a la il•lustració de grans obres d’història natural i de geografia els quals, i gairebé sempre, es complementen entre ells per a formar una sola unitat documental en cada obra general. Les catorze fitxes d’altres tants mapes de formacions vegetals singulars inclosos en La vegetació dels Països Catalans dirigida per Ramon Folch (1981) són un exemple palmari de l’esmicolament excessiu aplicat en la compilació del llistat del catàleg. D’haver agrupat els mapes com calia, el nombre de documents per a esmentar no haurien passat del centenar.

 

Al capdavall, els autors només concedeixen una significació especial a una selecció de disset mapes. Aquesta preferència es desprèn de la reproducció exhaustiva de les disset llegendes respectives en la llengua original com van ser publicades [41-79], la majoria de les quals en català, sense cap justificació per la manca d’una traducció a l’espanyol com hagués convingut. En aquests disset casos, els autors els afegeixen una breu valoració del valor de cadascuna la qual, val a dir, ja havia estat avançada a les fitxes. L’absència de les mostres de la simbologia aplicada a cada classe i categoria de les llegendes és justificada, i lamentada, per imperatius de limitació pressupostària. En fi, una obra de circumstàncies que si bé encara pot tenir utilitat pràctica per l’aprofitament dels registres cartobibliogràfics aplegats, no satisfà les expectatives teòriques que el títol pot suggerir.

[Pau Alegre, 15 de maig de 2009]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de juny de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat