Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma. Panareda, Josep Pintó i Josep Ma. Rabella: Los mapas de vegetación de Cataluña. Terrassa: Aster, 2000 (Col. Gaia, 5); 84 pp. ISBN 84-920985-4-6.   Revisió de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Opuscle editat en ocasió del “I Congreso Español de Biogeografía”, celebrat a Núria el setembre de 2000. La finalitat més concreta que se li endevina, la qual cosa es desprèn de la lectura de la introducció [pp. 5-10], és servir de catàleg i guia de l’exposició de mapes de vegetació de Catalunya presentada en el marc d’aquella trobada d’estudiosos provinents d’arreu de l’Estat espanyol. En aquest context d’oportunitat, val la pena advertir que els dos volums antecedents publicats a la mateixa col•lecció, titulats Flora del valle de Nuria i El paisaje del valle de Nuria, van ser preparats pel primer signant del catàleg que ara comento, amb Àngel Romo l’un, i amb Ferran Salvador l’altre. En fi, J.M. Panareda també va preparar els dos primers títols de la col•lecció Gaia, el Mapa de vegetació de Sant Llorenç del Munt (Barcelona) 1:25 000, amb J. Pintó, i Vida i obra del botànic Oriol de Bolòs i Capdevila, en aquest cas en solitari. Ens encarem, doncs, amb una publicació que vol difondre la línia de recerca en biogeografia encapçalada per aquest prestigiós catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona.

 

L’antecedent d’aquest catàleg cal cercar-lo en un article signat pel primer i segon autors de feia anys: “Els mapes de vegetació de Catalunya” [Notes de Geografia Física, 19 (1990), pp. 83-98]. Si aleshores ja destacaven la importància capital dels treballs i reflexions d’Oriol de Bolòs sobre la cartografia de la vegetació de Catalunya, ara hi tornen ben justament. Aquell article antecedent també els serveix per a exposar un massa breu balanç dels avenços metodològics experimentats durant el darrer decenni del segle i de l’aplicació de les noves tecnologies en els procediments d’adquisició de dades, com és el cas de la teledetecció, o del seu tractament i edició, amb el recurs als sistemes d’informació geogràfica al capdavant. Finalment, la introducció presenta els objectius, les limitacions i l’arranjament del catàleg de la cartografia de vegetació de Catalunya editada fins a la data de la publicació.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de juny de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat