Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jordi Cortès i Roser Serra: Pals. Girona: Diputació de Girona – Fundació Caixa de Girona, 2008 (Quaderns de la Revista de Girona, 136; monografies, 81); 96 pp. ISBN 978-84-96747-32-6.   Revisió de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

El llibre ofereix un mostrari gairebé exhaustiu de perspectives, personatges i perspicàcies del terme municipal de Pals situat, com diria Josep Pla, a l’Empordà Petit per sobre de Palafrugell i el cap de Sant Sebastià. Trenta-set apartats temàtics generals més altres sis detalls ampliats conformen, amb la presentació, la cronologia i una selecta bibliografia, una publicació que recorda els bons catàlegs d’exposició. Els temes són explicats amb un text breu, clar i concís il·lustrat per mitjà de tres o quatre imatges (fotografies, dibuixos, plànols...) amb l’afegit d’uns comentaris al peu els quals engresquen la lectura en posar l’atenció en detalls suggeridors. I, sovint, encara es troba lloc per a emmarcar i il·luminar una petita cronologia específica de l’assumpte tractat al cos del text o un fragment literari que faci al cas. El rectangle apaïsat format per la doble pàgina en la qual s’encabeix tot plegat pot passar, ben bé, com una reducció a escala d’un plafó d’una hipotètica exhibició sobre la geografia i la història de la localitat. Possiblement sigui per això mateix que la seva finalitat, volgudament divulgadora, ha estat aconseguida de ple.

 

En aquesta ocasió, però, l’obra de Jordi Cortès i Roser Serra ens estalvia l’exposició en oferir-nos-la de manera afigurada. No ha calgut encartonar els paisatges de Pals en plafons ni encabir-los en vitrines. Amb el llibre ben llegit i resseguit, n’hi haurà prou amb treure el nas des d’un parell de talaies estratègiques per a admirar les panoràmiques obertes de bat a bat sobre el terme i donar uns quants tombs pels seus carrers, camins i sorrals per fer-nos-en a l’idea. Per sobre de tot, els seus vint quilòmetres quadrats i escaig de superfície revelen les traces de la lluita mil·lenària dels humans per a arrabassar-lo a les aigües, siguin continentals o marines tant se val. La fesomia d’una “petita Holanda”, en paraules dels autors mateixos, potser sigui la seva millor caracterització. L’assecament dels estanys, el desviament del Daró, els embats del mar, el conreu de l’arròs -tan conflictiu-, l’activitat molinera, la urbanització i la fixació de la platja, i altres temes per l’estil, remarquen aquell tret territorial el qual ve a ser un dels eixos expositius del llibre.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de maig de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat