Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Rosa Anna Felip i Fillat (a cura de): Fer país, conèixer món. La Cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya – Institut d’Estudis Catalans, 2008; 168 pp. Presentació de Josep Manuel Puente; pròleg de Francesc Nadal; antecedents històrics per Francesc Olivé. ISBN 978-84-7283-998-4.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

enllà dels cinquanta anys a cavall del segle dinou i vint. Si més no, aquest fet contrapesa les llacunes de cobertura geogràfica i els desequilibris temàtics que acusa aquesta esplèndida Cartoteca d'arrossegall.

Cal remarcar que els textos breus de la curadora que encapçalen cada un dels tres apartats de reproduccions afinen perfectament el seu abast i, en certa manera, limitacions. Finalment, els comentaris, més breus encara, que segueixen a la fitxa catalogràfica que figura al peu de cada reproducció inciten el lector i la lectora per a l'observació de la imatge amb deteniment i delectació. L'índex onomàstic final així com una generós aparell bibliogràfic completen aquesta obra eixarrancada entre la divulgació i l'erudició. Els públics naturals d'ambdues vessants de coneixement en trauran llevat i profit.

 

Ultra satisfer estudiosos i diletants de la història de la cartografia, aquesta publicació certifica l'entrada en societat de la Cartoteca del CEC, això és en el sistema cartotecari català encapçalat per la Cartoteca de Catalunya creada per l'enginyer i geògraf Josep M. Puchades al Servei de Cartografia i Fotogrametria de la Diputació de Barcelona durant els anys seixanta del segle XX i traspassada a l'ICC amb rang de llei del Parlament de Catalunya del 1982. La disponibilitat per Internet del Catàleg complet, enllestit de fa poc, en facilitarà la consulta la qual, fins ara, calia fer gairebé a palpentes. I al capdavall, com remarcava Francesc Nadal al pròleg [p. 17], "el llibre també ha de servir d'homenatge a tots aquells membres del CEC que, des de la seva fundació, van saber entendre la importància de la cartografia i van fer possible la formació d'aquest fons cartogràfic, un dels principals del nostre país." [Pau Alegre, desembre de 2008]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
19 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat