Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Iago Otero, Martí Boada i Geòrgia Rodoreda: La vall d'Olzinelles. Els dominis de l'alzinar i la sureda. Sant Celoni: l'Ajuntament, 2007 (Sant Celoni-Montnegre, Natura i Societat, 2); 371 pp. ISBN n/c.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

La segona part de l'estudi presenta l'aplec i comentari del coneixement agrosilvopastoral de la vall d'Olzinelles en base a una bona colla d'entrevistes a persones l'existència de les quals ha transcorregut a la vall, de sempre o en gran part, com a dipositaris i usuaris del coneixement tradicional "assajant una metodologia d'organització de la informació oral per a la seva integració amb les altres fonts de l'estudi". Certament, cal agrair als autors del treball, i a Iago Otero en especial, l'esforç per a recollir aquests testimonis --alguns dels quals emmudits per sempre a hores d'ara-- en una dimensió humanista de la gestió dels recursos naturals.

Amb l'esforç memorístic dels entrevistats i la traça memorialista de l'entrevistador ha estat possible localitzar i fotografiar, quan hi ha restes evidents, una considerable riquesa patrimonial de la vall a punt de ser oblidada i perduda. Val la pena recordar-los: "vuitanta-

 

dos elements o conjunts d'elements arquitectònics i arqueològics; trenta-set arbres monumentals, notables o singulars; vuit hàbitats d'interès comunitari, regional o local; cent vint-i-una espècies de fauna vertebrada; diverses varietats genètiques; vuit llegendes o històries significatives i disset elements desapareguts". Així, la mort d'un informador, com s'escaigué entre l'acabament del treball i la seva publicació, significa, com escriu el presentador del llibre, "que multitud de coses han deixat de ser sabudes per sempre i de manera irreversible. Però no s'ha perdut únicament informació, sinó que en paraules de Perejaume (2006):

El matí en què vam posar el seu cos al cementiri d'Olzinelles, tots aquells verals es van empetitir, van perdre mida, contrast i fondària".

[Pau Alegre, 22 de desembre de 2007]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de desembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat