Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Moreu-Rey: Toponímia catalana. Assaig de bibliografia. Barcelona: Universitat de Barcelona, 1975; 56 pp. ISBN 84-600-6617-7.   Presentació de l'autor  
pàg.    1  ·  2 
 

A aquesta tradició culta, cal afegir les especials circumstancies del país, que han fet de l'Onomàstica objecte de coneixement i patrimoni col·lectivament defensat –com en són testimoniatge la reiteració dels temes en els mass-media–, amb contribucions professionals i polèmiques populars; i llur arrelament a les comarques, on es multiplica la tasca meritòria dels investigadors locals.

Citem, per fi, com a tercera i no menys vàlida raó d'expansió, el fet que l'Onomàstica ha esdevingut pertot una eficacíssima ajuda per a munió de recerques pluridisciplinàries: en demografia actual i pretèrita (rastre de repoblaments i migracions); en antropologia cultural, psicologia col·lectiva i tot estudi de societats i de classes socials; en la il·luminació de diacronies econòmiques, geogràfiques, lingüístiques; en filologia com en diplomàtica; i fins i tot en literatura.

* *

 

Són efectes recents de l'omnipresència i popularitat de l'Onomàstica les nombroses publicacions –enumerades, pel que afecta a la Toponímia, a les pàgines que segueixen, i entre elles el feliç creixement dels reculls de noms de lloc–, la participació dels nostres especialistes a Congressos Internacionals, la realització del I Col·loqui d'Onomàstica a La Sala de Comalats (agost de 1973), la inclusió de temes onomàstics a les successives Assemblees d'Estudis comarcals, el desenvolupament dels Cursos Universitaris citats al principi; i, ara, la impressió d'aquesta Bibliografia que, amb tot i que no pretén a l'exhaustivitat, no deixarà d'assistir útilment els qui s'interessen directament o indirecta per la disciplina i els seus mètodes.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
8 d'agost de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat