Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel (2005) : El modelo Barcelona: un examen crítico. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2005; 119 pp. ISBN 84-7628-479-9.   Ressenya d'Ester Nasarre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

entre ciutats per atreure inversions de capital que dinamitzin la seva economia. Reptes que, segons l'autor, han fet del màrqueting urbà i de la promoció internacional de Barcelona una de les principals preocupacions i estratègies desplegades per polítics i tècnics municipals, desplaçant a un segon plànol l'atenció a demandes i problemes prioritaris de caràcter social.

El fet de promoure internacionalment Barcelona s'ha recolzat en la celebració d'esdeveniments singulars, que capten i focalitzen l'atenció de ciutadans i empreses de tots els països del món. Materialitzar la celebració d'esdeveniments culturals de renom internacional i convertir Barcelona en una ciutat amb una base econòmica lligada a la innovació, la tecnologia, la informació i el coneixement, ha requerit construir i dotar la ciutat dels contenidors físics que allotgen i fan possible el desenvolupament d'aquests esdeveniments i activitats econòmiques.

 

Horacio Capel valora de forma positiva que les actuacions urbanístiques desenvolupades a Barcelona hagin permès posar nous equipaments a l'abast de la ciutadania, millorar la imatge i la capacitat d'atracció de turistes i de capital per part de la ciutat. No obstant, es mostra crític davant la forma com s'han dut a terme aquest conjunt d'intervencions. Per una banda, l'excessiva implicació de la iniciativa privada i la manca de diàleg i transparència de l'Ajuntament amb la ciutadania. Per altre costat, la vinculació d'aquestes intervencions amb projectes específics, en detriment del planejament general; amb la desaparició d'edificis i de parts de la trama representatives de la història i de la identitat de Barcelona, i amb la construcció de nous edificis discordants amb l'entorn on es troben ubicats. L'autor atribueix aquesta dinàmica de desaparició de llegat històric a la combinació d'una forta pressió immobiliària, l'exclusió de patrimoni en catàlegs de protecció i l'escassa cultura conservacionista dels arquitectes i tècnics al servei del govern municipal.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat