Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Àngels Pascual de Sans i Jordi Cardelús: Migració i història personal. Investigació sobre la mobilitat des de la perspectiva del retorn. (Publicacions d'Antropologia Cultural UAB, 6). Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 1990; 389 pp. ISBN 84-7488-799-2.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

L'obra presenta l'anàlisi i la valoració de les dades fornides per una enquesta específica sobre el segment de migracions caracteritzades com a moviments de retorn. Emmarcada en una investigació més àmplia sobre els desplaçaments de la població a l'àrea metropolitana de Barcelona durant les dècades dels anys setanta del segle vint, el to de la publicació és volgudament tècnic i d'alt nivell acadèmic, de manera que les consideracions generals sobre concepte de retorn migratori es remeten als nombrosos treballs precedents dels autors, especialistes reputats sobre la matèria. La quantificació dels resultats és abassegadora. Però el lector o lectora no en podrà perdre el fil de cap manera: gràfics, mapes i introduccions textuals a cada epígraf asseguren a bastament la comprensió de les tabulacions de resultats en el context de l'obra.

 

L'enquesta va ser efectuada els anys 1985 i 1986 a una mostra de 750 individus residents als 27 municipis de l'anomenada aleshores Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB) els quals haguessin experimentat una de les tres categories de migració amb retorn contemplades en l'estudi. Dues de 'retorn estricte' a l'àmbit de partida: persones nascudes a l'aglomeració de Barcelona emigrades a altres punts d'Espanya (fora de Catalunya) i retornades a l'àrea de Barcelona; persones nascudes a l'aglomeració de Barcelona emigrades a qualsevol altre país d'Europa i retornades també a l'àrea de Barcelona. I una tercera categoria, etiquetada com de 'retorn ampli', per als casos de nascuts a qualsevol punt de la resta d'Espanya, emigrats a Europa i retornats per a fixar residència a l'aglomeració barcelonina. La comparació entre els tres tipus de retorn considerats és l'objectiu final de la recerca.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
3 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat