Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Julio Valdunciel i Coll: La forma urbana dels nuclis menors de la regió de Lleida: Mollerussa, les Borges Blanques, Almacelles i Alpicat. Lleida: Institut d’Estudis Ilerdencs, 2001 (Col·lecció Cròniques, 4); 146 pp. Pròleg de Joan Vilagrasa. ISBN 84-89943-46-X.   Pròleg : 
pàg.    1  ·  2 
 

Presentar un llibre sempre ha estat un goig per al prologuista, normalment perquè quan s'accepta fer-ho vol dir que el contingut es troba interessant i innovador i, molt sovint, en l'àmbit acadèmic i quan es tracta d'un autor jove, perquè, tot i no ser-ne el responsable, s'ha tingut quelcom a veure amb el producte final.

Tinc dues raons per estar content en presentar aquesta publicació. La primera, més personal, s'emmarca en l'últim que he esmentat. Efectivament, el llibre de Julio Valdunciel i Coll fou, en una versió preliminar, un treball de recerca emmarcat en uns crèdits universitaris anomenats Treball Acadèmicament Dirigit (curs 1998-1999), que suposaven la inversió d'unes noranta hores de treball, i que en realitat intueixo que han estat bastants més. En vaig poder ser el tutor i orientar aquestes hores de pacient recerca que Julio resumeix ara en aquest volum. Com a valors afegits a la pròpia qualitat del treball, que vostès jutjaran, hi resten hores de converses, preguntes sobre la nostra disciplina i sobre els problemes d'interpretació que la dada topogràfica, històrica o econòmica generava, i el que propicia, quan funciona, aquest mètode d'ensenyament universitari que és l'amistat.

 

Segurament, però, són més interessants per al lector les raons primeres, les que satisfan el prologuista per tractar-se d'una obra ben feta. I en aquest cas es tracta d'un treball que, des de la perspectiva de qui això escriu, realitza aportacions prou substancials al coneixement. Això tant endinsant-se en l'àmbit general de la morfologia urbana com descobrint i interpretant elements de rellevància per entendre les característiques d'alguns dels nuclis urbans menors de la regió de Lleida.

Des d'una perspectiva general, la morfologia urbana, és a dir, l'anàlisi de les formes que adopta una ciutat (en el plànol i en les tipologies edificatòries), pateix de visions majoritàries que són excessivament esbiaixades. Hom es troba, normalment, amb anàlisis molt formals (és a dir, descriptores de la forma) però amb poca connexió amb l'evolució històrica, sense explicar els processos que aboquen al llarg del temps a unes morfologies especifiques. Així mateix, un altre reduccionisme comú ha estat prestar molta atenció als processos de canvi en la història urbana, però sense reflexionar gaire en com aquests condicionen la ciutat resultant. Evidentment, no tots els investigadors de la morfologia urbana s'han

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 de desembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat