Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ramon Pere Anglès i Ramon Amigó Anglès: Onomàstica del Terme Municipal d'Ulldemolins. Barcelona: Societat d'Onomàstica - Institut Cartogràfic de Catalunya, 1997; 395 pp. + 3 mapes f.t. Paraules preliminars de Joan Roig i Montserrat. ISBN 84-393-4257-8.   Fragment de la introducció : 
pàg.    1  ·  2 
 

El color
Els elements que intervenen en la formació del terreny, les pedres i altres factors, contribueixen sovint a donar al territori uns colors predominants determinats, que expliquen el perquè d’algun dels noms, si no de tots. Els que hem recollit a Ulldemolins no anuncien cap abundància cromàtica. El blanc es fa present al Coll o Collet Blanc i als Blanquers i, amb l’aglutinació d’un adjectiu arcaic, Alb, que també vol dir blanc, que avui no s’utilitza si no és en textos literaris, hi ha Fontalba. La presencia d’aquest adjectiu és un indicador de la considerable antiguitat del nom.

El negre ara no surt enlloc del terme. Se l’ha trobat en un document molt antic, escrit en llatí, Podio Nigro, i no se l’ha tornat a veure.

 

 
El roig es troba a les coves Roges i es fa present en dues altres ocasions, aglutinat amb sengles substantius i formant noms que han experimentat transformació, de manera que si bé no és gaire difícil de detectar-lo, no és tanmateix tampoc que salti directament a la vista. Es tracta de les Sarroges, que són les Sorts Roges; i dels Carrocs, que és – probablement – un equivalent de Quers Roigs, o sia ’penyes’ o ’roques roges’.

El gris, que intervé en la denominació d’un bassot, en aquest cas no expressa el color de res, perquè correspon a un renom de propietari, que ha passat també a nom de casa.


L'estudi es repartit en tres parts: la compilació de les fonts documentals [17-25], la introducció [25-82] de la qual hem retallat el fragment i la llista comentada de topònims [83-386].

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
12 de maig de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat