Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Alegre, Pilar Benejam i Grup de Treball del MRP de Menorca : Menorca. Materials per a fer-ne el mapa. Barcelona: Aula Fundació Privada, 1998; 107 pp. + 25 mapes en carpeta + 1 mapa mural; presentació de Pere Ribera. Edició fora de comerç.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

El tercer component és la Guia pedagògica redactada pel Grup de Treball del MRP de Menorca coordinat per Pilar Benejam. A més de la descripció i l'explicació de la temàtica de cada transparència, la guia aconsella les superposicions indefugibles i avança una explicació de les regularitats, les oposicions, les complementarietats que sorgiran en cada combinació. En efecte, tots els mapes que poden arranjar-se per superposició de capes transparents exigeix la reflexió, per elemental que pugui semblar. Poden desvetllar i decantar positivament la sensibilitat geogràfica. És en aquest sentit com Ribera albira la funció de la Guia: "Però permeteu-me que recalqui amb força la seva insistent demanda d'un ús nou del materials. Es cometria un greu pecat de desaprofitament si s'utilitzaven com si fossin fulls d'un atles qualsevol. Estudiar geografia no pot ser ja simplement localitzar i memoritzar."

 

La presentació de Pere Ribera va també més enllà: "certament, els alumnes sols no ho poden aprendre tot. Cal, cada vegada més, la intervenció orientadora, estimuladora, del mestre. Aquest transmet, entenedorament, sabers, però també ha d'induir actituds, ensenyar mètodes. Convé, sobretot, provocar la curiositat dels alumnes, convidar-los a la reflexió personal: no treure'ls, en cap cas, el goig de descobrir! Primer, donar-los exemple i, després, fer-los confiança." El treball de molts mesos amb Pere Ribera i Pilar Benejam per a preparar els materials del mapa de Menorca em va permetre copsar aquella línia de pensament amb els fets. En vaig tenir el goig complet. És per això, més que no pas per protagonisme de cap mena, que m'ha semblat avinent deixar-ne un recordatori públic. Així mateix, per a reblar-lo, em permetreu manifestar la meva adhesió més sincera a la declaració final de Ribera: "Penso que tots nosaltres --els creadors d'aquests materials, els col•laboradors i els mestres-- coincidirem encara en l'esperança que Menorca sigui coneguda, entesa, en la seva peculiaritat, però també en la seva complexitat." [pau alegre]

 

 

El Grup de treball del Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca era format per: Pere Alzina i Seguí, Antònia Gomis, Llorenç Mercadal Marqués, Magdalena Moll Gener, Eduard Riudavets Florit i Francesca Roman Campins. La guia porta fotografies de Clara Elies, Salvador Rosell i Joaquim Farré.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de març de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat