Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Alegre, Pilar Benejam i Grup de Treball del MRP de Menorca : Menorca. Materials per a fer-ne el mapa. Barcelona: Aula Fundació Privada, 1998; 107 pp. + 25 mapes en carpeta + 1 mapa mural; presentació de Pere Ribera. Edició fora de comerç.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquesta publicació és el resultat, per sobre de tot, de la perseverança de Pere Ribera, mestre de cap a peus, per a dotar les escoles de Menorca amb materials pedagògics adients i actualitzats, de manera semblant com ho ha fet per a altres comarques de les terres de parla catalana. Aquesta iniciativa de recolzament escolar, canalitzada a través de la Fundació Aula, no és pas ni un donatiu filantròpic sense volta ni un regal sentimental sense solta. Ribera mateix, en un to possibilista que contrasta amb l'envejable ressolució que infon en els seus projectes educatius, explica allò que en vol treure a la presentació de la Guia: "pot ser una obra fecunda o estèril. Tot depèn de l'atenció que els mestres vulguin atorgar-li, del profit que siguin capaços d'aconseguir-ne." Filantropia i afecte, és clar, però com a embolcall d'una apel•lació fervent a la responsabilitat dels mestres menorquins envers la tasca que duen a terme.

 

Els materials, repartits en nombre generós i sense cost a totes les escoles menorquines, consisteixen en tres unitats diferenciades i complementàries. En primer lloc, una col•lecció de vint transparències de dimensió DIN A3, cadascuna de les quals presenta una capa informativa de la illa com, per exemple, diversos estatges altimètrics, ús del sòl (urbà, conreu, marines, bosc), camins, etc., de manera que la seva superposició selectiva permet la formació d'un nombre molt elevat, no pas infinit, de mapes analítics de les estructures elementals del territori menorquí. Salvant totes les distàncies, aquesta col•lecció vindria a ser la base de dades d'un Sistema d'Informació Geogràfica de Menorca, molt senzill i en suport analògic, però que, efectivament, permet fer-ne el mapa. El complement visual de referència per a les possibles combinacions és un mapa mural de síntesi, el segon component dels materials. El plec de transparències i el mural foren ideats, dissenyats i dibuixats pel sotasignant.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de març de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat