Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: Meteorologia de l'excursionista.. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1962 (Epítome de coneixements indispensables, II); 127 pp.   Notícia d'O. de Bolòs (1962) : 
pàg.    1  ·  2 
 

Llegint aquest manual clar i concís, que posa a l'abast del públic de preparació mitjana els conceptes bàsics de la meteorologia moderna, ningú no s'imaginaria que l'autor d'un text tan jovenívol ha complert ja noranta-dos anys d'edat. El Dr. Fontserè hi apareix ben bé tal com és, ple de seny i d'experiència i, ensems, dotat d'una bonhomia planera i d'un optimisme ponderat i madur que cap adversitat no ha estat capaç de commoure. I val la pena de remarcar sobretot que ha reeixit a donar-nos una obra nova i ben actual, cosa que resulta fàcil d'apreciar, per exemple, comparant el manual d'ara amb el Resum de Meteorologia que ell mateix va publicar l'any 1919 dins la col·lecció popular Minerva. En examinar alhora tots dos llibrets hom s'adona que els cinquanta anys darrers no han pas passat endebades ni per a la meteorologia general ni, en concret, per al coneixement dels fets climàtics a Catalunya.

 

El llibre que comentem és dividit en tres parts i conté, ultra un bon nombre de grafies aclaridors del text, algunes fotografies de núvols que vénen a ésser una mostra de l'obra excel·lent, de valor internacional, que han fet en aquesta especialitat el Dr. Fontserè i alguns dels seus col·laboradors.

La primera part tracta dels fets meteorològics elementals: la pressió atmosfèrica, la temperatura, les precipitacions, els vents, etc. Cadascun d'aquests elements del temps atmosfèric és estudiat amb amplitud de visió en el seu sentit general i, més en particular, en la seva significació dins la climatologia de Catalunya.

Ve després, constituint la segona part del llibre, una notable exposició dels fonaments de la meteorologia dinàmica i dels principis de la predicció del temps: ciclons i anticiclons, masses d'aire i fronts de discontinuïtat, etc.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de gener de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat