Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada: Els fruits silvestres. Ecologia i cultura. Barcelona: Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors, 2005; il•lustracions de Montserrat Sánchez Ruiz. ISBN 84-8109-544-3 / 84-672-1421-X.   Pròleg de l'autor : 
pàg.    1  ·  2 
 

El llibre té una clara voluntat divulgadora; com es veurà, aquesta voluntat s'assenta en una perspectiva absolutament holística, en la direcció cap a on s'orienten les noves teories ambientals, que no separen el binomi cultura/natura, tal com s'ha fet de manera clàssica. Actualment es formula el medi com un tot interactuant, on l'espècie humana actua no com un homínid modest sinó amb uns comportaments dominadors, talment com si es pogués situar per damunt de les lleis de la natura, sovint amb una capacitat transformadora pel que fa al medi i a l'explotació dels recursos naturals que ens ha situat en un context de crisi ambiental sense precedents històrics coneguts, tot arrogant-nos un dret de cuixa cap als recursos planetaris que sens dubte ens ha de fer reflexionar de forma urgent sobre com frenar un procés cada vegada més accelerat. Estem esperançats amb la capacitat social de reaccionar, i sens dubte un camí per assolir-ho és l'apropament a la natura, com una via necessària per alfabetitzar-nos i comprometre'ns ambientalment.

Aquest és el modest objectiu del nostre treball. Un treball que ha estat possible gràcies a la labor de la Montserrat Sánchez que, amb els seus bellíssims dibuixos al natural, resseguint plantes per les muntanyes i planes, ens fa molt més comprensiva la

 

informació. La Maria Dolors Sánchez Ruiz ha fornit les il•lustracions de les peces i dels objectes, amb una tasca pacient i laboriosa a partir de mostres directes. Pel que fa a la documentació i als textos inicials, ha estat indispensable el treball de la jove botànica Sònia Sánchez Mateo i del jove naturalista Arnau Boada Puchol, que han posat il·lusió i seriositat a un treball gens fàcil.

No ens podem deixar de referir als nostres "mestres silenciosos", que al llarg del temps ens han deixat petjada en el camp del coneixement del medi. Entre ells destaca el pare, en Dalmau Boada, que ens va iniciar en els viaranys de la muntanya i del bosc, en Lluís Ibern Peixa, en Joan del Boschs, els mestres Salvador Llobet, Ramon Margalef, Oriol de Bolòs i un llarg etcètera.

De manera específica pel seu suport directe, volem manifestar el nostre agraïment a Paco Pellejero, Diodoro Soto, Magdalena Masferrer, Teresa Casasayas, Carme Puchol, Josep Masnou, Pep Casas, Marc Baylina, Xavier Font, Jordi Abella de l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a l'equip del Museu Etnològic del Montseny "La Gabella" i a Josep Borrut, alcalde d'Esterri de Cardós.

MARTÍ BOADA, Baix Montseny, maig del 2005

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de gener de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat