Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada: Els fruits silvestres. Ecologia i cultura. Barcelona: Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors, 2005; il•lustracions de Montserrat Sánchez Ruiz. ISBN 84-8109-544-3 / 84-672-1421-X.   Pròleg de l'autor : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquest treball té com a objectiu principal facilitar el coneixement de la natura a través de l'acostament cap a algunes plantes que al llarg de la història han tingut algun o altre interès cultural i/o social. Per a l'espècie humana durant segles el coneixement de les plantes ha estat molt important, no com un exercici culte, o botànic en el sentit científic, sinó existencial: en les societats preindustrials l'entorn ha estat l'escenari existencial directe, sobre el qual, com més coneixement hom en disposava, més capacitat hi havia de guarir-se, d'obtenir recursos alimentaris, així com de realitzar aprofitaments aplicats de tota mena per obtenir estris, mobiliari, etc.

Com a conseqüència de les dinàmiques de canvi que caracteritzen les societats actuals, cada vegada més terciaritzades i més allunyades de relacions directes entre la societat i el medi, el coneixement d'aquest resta confinat de forma generalitzada a sistemes científics, cada cop més allunyats del coneixement popular.

Creiem que sense abdicar de cap de les maneres del rigor científic, hem d'intentar d'acostar-nos cap al coneixement de la natura a través de la motivació àmplia: les plantes no

 

són botànica estricta, hi ha una dimensió social que té a veure amb les formes culturals d'apropar-se a elles.

Amb aquest llibre, es formula una aproximació al món de la natura, via algunes espècies vegetals que han tingut una significació notòria en la història de les persones. Se'n presenten quaranta-set espècies principals i quaranta-dues de taxonòmicament properes, de les quals es descriu la biologia, aspectes de la seva ecologia i la seva distribució biogeogràfica. També es descriuen les espècies de fauna que hi mantenen relacions tròfiques o bé que hi nidifiquen.

Tot seguit es mostren els usos socials que se n'ha fet al llarg de la història. Específicament les seves utilitzacions ornamentals i en jardineria, així com també la seva utilització agrícola. Se n'emfatitzen les propietats i els usos remeiers descrits per la farmacopea clàssica i l'actual: no cal dir que la seva prescripció actualment està confiada als farmacèutics i metges. Finalment, la descripció es tanca amb unes propostes de caràcter alimentari i gastronòmic i es presenten algunes receptes sobre preparats, confitures, licors, begudes i menjars singulars de cada espècie.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de gener de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat