Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Miquel Jaumot i Bisbal: Serralada de Marina. La Conreria. Guia del parc. Editorial Pòrtic, 2004; 127 pp. Presentació de Francesc Martos i Aguilera. Pròleg de Josep Oriol Pujol i Humet. ISBN 84-7306-497-6.   Ressenya d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

L’àmbit d’aquesta guia és l’espai popularment conegut com la Conreria, és a dir les muntanyes de la Serralada Litoral que emmarquen la Cartoixa de Montalegre. Es tracta, doncs, del sector del Parc de la Serralada de Marina comprès en els termes de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Tiana i Alella. És a dir, és un tram septentrional de l’anella verda que envolta la conurbació barcelonina.

La proximitat de l’espai natural de la Conreria a un territori molt poblat pot fer-nos-el indiferent, però li confereix ensems una destacada funció social, en esdevenir lloc per al lleure potencial dels habitants de Barcelona, el Maresme i el Vallès. És per això que cal una guia que divulgui el patrimoni natural i cultural de la contrada, perquè el seu coneixement és eina necessària per garantir-ne un respectuós ús social i assegurar-ne la preservació.

Aquesta és, doncs, la comesa de Miquel Jaumot, qui des de la seva doble vessant de

 

geògraf i excursionista es llança a la descoberta de la Conreria. I per fer-ho, a la primera part del llibre [pp. 10-81], va desgranant capítol per capítol diverses qüestions que són d’interès geogràfic: el clima, el relleu, la hidrografia, la flora i la fauna, la història cartoixana, l’evolució històrica i del paisatge, les llegendes i les tradicions, els nuclis de població que volten l’indret...

Aquest recorregut temàtic per la geografia de l’indret ens parla del relleu arrodonit de la serralada i de la formació del sauló, de l’existència de microclimes i de les diferències climàtiques entre ambdós vessants de la serralada, del règim hídric de rieres i torrents i de la presència de nombroses fonts, i d’una vegetació amb predomini del bosc i la brolla. Pel que fa al factor humà, l’autor ens parla de la Cartoixa de Santa Maria de Montalegre (fins i tot ens dóna una recepta de “bacallà a la cartoixana” que caldrà assajar de fer i tastar) i fa un ampli repàs històric que arrenca de les manifestacions prehistòriques i assentaments ibèrics documentats i localitzats.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
4 de juliol de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat