Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Miquel de Moragas, Montserrat Llinés i Bruce Kidd (a cura de): Olympic Villages. Hundred Years of Urban Planning and Shared Experiences. Lausana: Comitè Olímpic Internacional, 1997 (Documents of the Museum); 278 pp. ISBN 92-9149-025-3.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Els curadors de l'edició són membres actius de la Càtedra Internacional d'Olimpisme la qual, juntament amb el Museu Olímpic de Lausana, va organitzar el Simposi Internacional sobre Viles Olímpiques (1997), origen de la majoria dels escrits aplegats en aquest llibre. Aquella trobada va ser la segona d'una sèrie inaugurada el 1996 la temàtica de la qual versa sobre l'olimpisme, en general, i en l'organització dels Jocs, en particular. La Càtedra Internacional d'Olimpisme té la seva seu a la Universitat Autònoma de Barcelona. La singularitat d'aquesta domiciliació i el fet que Barcelona fos la darrera cita olímpica celebrada fins a la data del Simposi, fa que la Vila Olímpica de la ciutat comtal prengui un relleu moderadament més acusat en l'obra. Una presència que potser, fins i tot, esdevé repetitiva. Així, allò que explica Josep Miquel Abad en la introducció sobre Olympic Village, City and Organization of the Olympic Games. The experience of Barcelona'92 podrà revisar-se més d'un cop al llarg del llibre.

 

L'aportació més extensa, significativa i conspícua és la de Francesc Manuel Muñoz Ramírez: Historic Evolution and Urban Planning Typology of Olympic Villages [27-80]. És el fruit de diversos mesos de treball per posar en clar les dimensions urbanístiques de les Viles Olímpiques d'ençà la seva primera manifestació evident als Jocs de Los Ángeles de 1932. La documentació de base, citada a gratcient, no podia ser altra que les memòries, algunes de dimensions elefantíaques, dels Comitès Olímpics organitzadors. El Museu Olímpic de Lausana conserva exemplars de totes les edicions.

En el seu estudi, Muñoz analitza les Viles Olímpiques des d'un parell de punts de vista successius, però temàticament distanciats. Per un cantó, es refereix a l'evolució de les Viles en el marc de les celebracions olímpiques, de la seva pròpia existència, de la transcendència en el desenvolupament dels jocs, etc. Per altre, Muñoz desenvolupa un dels seus temes predilectes: l'anàlisi dels diversos nivells de significació urbanística de les Viles. En aquest darrer context distingeix tres àmbits d'estudi prou clars. L'un

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de juny de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat